Redactieblog

200 x bekeken

Fooi uit Brussel

Brussel "helpt" de veehouders met twintig (20) miljoen euro extra. Om de consumptie van zuivel te stimuleren. Wel, wel, wat een geste!

Want het is natuurlijk niets. FrieslandCampina besteedt per jaar meer dan 50 miljoen euro aan reclame. In heel Nederland wordt dit jaar door de zuivelondernemingen voor 120 miljoen euro aan zuivelpromotie uitgegeven. En dat is nog maar één landje van de Europese Unie. Kun je natellen wat voor bedragen er in heel Europa aan reclame voor de zuivel wordt besteed.

En dan komt de Europese Unie met het vorstelijke aanbod van 20 miljoen extra. Voor de gehele Europese Unie. Wat kun je ermee doen? Niets. Het is een belachelijk bedrag. Een fooi, meer is het niet. Een zoethoudertje. Ze hebben nu immers geluisterd naar de boeren en geld beschikbaar gesteld.

Ik zie de dames en heren in Brussel al lachen achter hun burelen. Of gezellig koutend aan de bar met een koel glas witte wijn in de rechterhand. Uiterst tevreden gniffelend over de wijze waarop ze boeren de mond hebben gesnoerd.

Want dat hebben ze. De LTO gaf meteen als commentaar dat men tevreden was met de maatregel. Het had wel een beetje meer mogen zijn, maar men vond het een mooie stimulans om de consumptie van zuivel te stimuleren.

Welnu, ik verwacht er niets van. LTO had meteen moeten zeggen dat het niets voorstelt. Dat de feitelijke problemen niet worden aangepakt. Daar had ik respect voor kunnen hebben. Nu niet. Nu is men weer één met de politiek in het Brusselse doolhof.

Of registreer je om te kunnen reageren.