2 reacties

Duits-Frans landbouwverbond

Frankrijk en Duitsland gaan samen optrekken in de onderhandelingen over het Europese landbouwbeleid na 2013.

De twee landen hebben een werkgroep opgericht die vanaf september regelmatig bijeen moet komen. Zij pleiten onder meer voor nieuwe instrumenten die de afschaffing van de melkquotering moeten opvangen.

In een gezamenlijk brief aan eurocommissaris Mariann Fischer Boel stellen de landbouwministers Bruno Le Maire (Frankrijk) en Ilse Aigner (Duitsland) dat de tot nu toe genomen maatregelen om de zuivelsector te ondersteunen weinig effect hebben gehad, zo melden diverse persbureaus. Omdat in 2015 de quotering volledig verdwijnt, zijn nieuwe regelingen nodig om te voorkomen dat de melkprijs nog verder onderuitgaat.

De samenwerking tussen beide landbouwgrootmachten is een krachtig signaal aan Fischer Boel en haar opvolger die later dit jaar wordt benoemd. Hoewel Le Maire zich, in tegenstelling tot zijn voorganger Michel Barnier, niet verzet tegen de afschaffing van het melkquotum, is hij samen met Aigner van mening dat de zuivelsector niet aan markt kan worden overgelaten.

Om de samenwerking te vergemakkelijken hebben de ministers eveneens besloten elkaar een ambtenaar te leen te geven; aan de staf van Le Maire wordt een medewerker van Aigner toegevoegd en andersom. Volgens de twee bewindspersonen is de Europese landbouw gediend bij een sterke Frans-Duitse as.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    telg

    Vallen we 65 jaar later toch nog onder de Duitsers. Niet dat ik er wat op tegen heb dat ze opkomen voor de melkveehouders maar wat voor zin heeft die eu dan. Volgens mij heeft het voor noord europa geen voordeel.

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Het zal je maar gebeuren dat ze je een ambtenaar te leen geven. Desalniettemin maken die twee landen wel de dienst uit in die grote vergissing die EU parlement heet.

Of registreer je om te kunnen reageren.