Redactieblog

2 reacties

Chronische Q-koorts: 15 zieken

In Nederland hebben vijftien mensen chronische Q-koorts. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Chronische Q-koorts ontstaat na een besmetting met de bacterie Coxiella Burnetii.

In de meeste gevallen gaat Q-koorts na enkele weken over, maar met name mensen met afwijkingen aan de hartkleppen of mensen met verminderde weerstand kunnen de zeldzame chronische vorm krijgen. Deze ziekte vraagt jarenlange behandeling.

"Chronische Q-koorts is geen meldingsplichtige ziekte, dus het kan zijn dat er nog meer mensen met deze vorm van Q-koorts zijn. We hebben echter vrij veel contact met de GGD’s en artsen die betrokken zijn bij Q-koorts. Op basis van deze contacten komen we aan vijftien patiënten", aldus een woordvoerder van het RIVM. In Nederland zijn inmiddels 1.715 mensen besmet met de 'gewone' variant van Q-koorts.

Vierde slachtoffer

Dit weekeinde maakte het RIVM bekend dat in Nederland een vierde persoon is overleden aan Q-koorts. Over de leeftijd en de woonplaats van het slachtoffer wil het RIVM niets zeggen. De patiënt had naast Q-koorts een andere aandoening. De GGD en het RIVM verwachten dat het besmettingsrisico voor Q-koorts in juli en augustus afneemt, net als voorgaande jaren het geval was.

In Noord-Brabant roept de politieke partij ABB in Bernheze op tot het plaatsen van waarschuwingsborden bij gebieden waar besmettingsgevaar van Q-koorts heerst. Volgens de politieke partij moeten toeristen die naar Brabant komen worden geïnformeerd over de gebieden waar mogelijk besmettingsgevaar is.

Lees ook Vierde persoon met Q-koorts overleden

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan van der Biezen

  natuurlijk is een ieder vrij om te gaan en te staan waar hij / zij dat wil. maar voor varkens geeft men waarschuwingen af ivm verspreiding van de varkenspest. voor de mens als persoon te waarschuwen is dat niet nodig?
  wat telt in deze tijd nog meer? het dier of de mens? of zijn beiden erg belangrijk, ik denk het laatste en is dus een waarscguwing gewoon op zijn plaats.

 • no-profile-image

  boerin

  Vrij reizen brengt risico's mee. Dat is een keus. De mens is in staat om zelf stappen te ondernemen om te informeren naar de risico's. Internet, kranten overal beschikbaar en veel goedkoper dan vakantie en reizen. De mens kiest er dus zelf voor om ongeinformeerd / on-geinteresseerd risico te lopen. En brengt zijn medemens in gevaar door ziekte's te verslepen/verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.