Redactieblog

240 x bekeken 2 reacties

CBS: recordaantal zware vleesvarkens

In december 2008 waren er aanzienlijk meer zware vleesvarkens dan in de perioden daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).

In december waren er 330.000 vleesvarkens van 110 kilo of zwaarder. Dat is een record sinds het CBS in 1981 begon met de registratie van deze gegevens. Alleen in 1997, toen de varkenssector te maken had met varkenspest, waren er meer zware vleesvarkens boven de 110 kilo. De afgelopen jaren waren er gemiddeld tussen de 200.000 en 260.000 zware vleesvarkens in Nederland.

De aantallen vleesvarkens van 50 tot 80 kilo en van 80 tot 110 kilo waren in december 2008 vergelijkbaar met de perioden daarvoor.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zwaar

    Mooie theorie John, maar een vleesvarkenshouder is niet geboren om een ander zijn biggenoverschot op te lossen. Als hij zoals in vele landen met 2 rondjes per jaar een rendement kan halen, dan houdt niemand hem tegen. Los het dan op met een gesloten bedrijf of om mijn part voergeldstallen. Een big is een halffabrikaat, daarmee stel je je per definitie kwetsbaar op.

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    En dit is dus precies wat er speelt. Door de zware varkens zijn er meer kilo's vlees met minder dieren! en dus een lage prijs. nu zo snel mogelijk meer varkens gaan leveren. en daarna lichter dan is de betaling weer goed. Al die zware varkens moeten nog geslacht worden. De vleesindustrie heeft zijn huiswerk goed gedaan en op tijd ingespeelt op de gedaalde biggenproductie. En wij zijn er met de complete sectori ingetrapt! wat eerst interessant leek zwaardere varkens leveren is nu dus de zere plek.

Of registreer je om te kunnen reageren.