Redactieblog

Brussel wil wet Mexicaanse griep varkenshouderij

De Europese Commissie werkt aan wetgeving voor het geval er Mexicaanse griep wordt gevonden op een Europees varkensbedrijf. Dat meldt LTO Nederland.

In Canada en Argentinië is het nieuwe griepvirus H1N1 vastgesteld bij varkens. De Argentijnse autoriteiten hebben hierdoor een diergezondheidsalarm afgekondigd, waardoor de controle op H1N1 bij varkens wordt uitgebreid.

Op verzoek van LTO Nederland heeft de Europese Commissie gesproken over de situatie in Europa. LTO en de Europese organisatie Copa Cogeca hebben hierbij gesteld dat varkens op dit moment geen rol spelen bij de grieppandemie.

"Een vondst op ene bedrijf mag door een verplichte maandenlange isolatie niet leiden tot stigmatisering en mogelijke handelsproblemen", aldus Klaas Johan Osinga van LTO.

Daarnaast stellen de boerenorganisaties dat de nadruk moet liggen op bestrijding van de humane epidemie. "Het heeft weinig zin om een veehouderijbedrijf te blokkeren terwijl in de omgeving waarschijnlijk al vele mensen het virus, mogelijk onopgemerkt, verspreiden."

Lees ook Argentinië kondigt alarmfase diergezondheid af

Of registreer je om te kunnen reageren.