Redactieblog

495 x bekeken 3 reacties

Artsen zonder stallen

Brabantse huisartsen hebben zich nu ook gekeerd tegen de komst van megastallen. Zij zijn bang voor de volksgezondheid.

De reacties vanuit de landbouw zijn voorspelbaar. Ten eerste: ”Er komen niet meer varkens en met de modernste technieken is juist minder uitstoot te realiseren.”

In principe komen er in Nederland inderdaad door het systeem van varkens- en pluimveerechten niet meer dieren. Maar er zitten wel enkele gaten in. De 50-procentregeling maakt nog een toename mogelijk. Ook kunnen er regionaal meer dieren komen, doordat rechten van Groningen naar Brabant mogen verhuizen.

Bovendien wordt het systeem over een paar jaar afgeschaft. En dan de modernste technieken? Die worden eenvoudigweg niet toegepast, nergens. Te duur. Nog niet beschikbaar. Het Centrum Landbouw en Milieu heeft het al eerder vastgesteld: megastallen hebben geen positief of negatief effect voor de volksgezondheid, het hangt er vanaf wat je ermee doet.

Een tweede reactie: ”Schaalvergroting van agrarische gezinsbedrijven is onontkoombaar.” Dat is natuurlijk waar, ieder bedrijf groeit of gaat ten onder. Maar gaat het hier wel om schaalvergroting? Het lijkt meer op een schaalexplosie. En gaat het wel om gezinsbedrijven?

Mijn indruk is dat het vooral gaat om ondernemers, die de gelegenheid te baat nemen om in zo’n landbouwontwikkelingsgebied maar weer eens een extra operatie op te zetten. Dat zijn types met misschien wel dertig locaties. Gewone bedrijven groeien helemaal niet zo hard en redden het ook.

En dan zijn er uiteraard de oplichters. In het Landbouwontwikkelingsgebied Lintelo is een paar jaar geleden een megastal neergezet voor 60.000 legkippen, een verplaatsing met veel subsidie. De betrokken ’ondernemer’ heeft daar twee jaar full-time gewerkt. Hij werd kennelijk gek van al die eieren en heeft nu iemand aangesteld om in die stal te werken.

Ik vind dat deze megastal onder valse voorwendselen is gebouwd en weer zou moeten worden afgebroken. Het meest cynische is nog wel dat deze figuur is gaan werken bij LTO Noord. Kortom: de huisartsen hebben misschien ongelijk, maar daarmee hebben de veehouders niet automatisch wel gelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mar©

  Geachte Meijerink,

  Volgens mij gaat het Bruil helemaal niet om exacte aantallen. Het gaat zelfs niet over megastallen. De pijn zit hem juist bij de gezinsbedrijven. Als je een definitie wilt: een gezinsbedrijf is een bedrijf dat het inkomen voor het gezin en niet meer dan dat, uit het bedrijf haalt.

  Het megabedrijf mag je als tegenovergesteld zien. Een megabedrijf produceert een lading bulk waar geen afzetmarkt voor is, behalve de export en waarmee ze het brood uit de mond stoten van de gezinsbedrijven.

 • no-profile-image

  E. Meijerink

  Meneer Bruil ik heb enkele vragen naar aanleiding van uw column in het Agrarisch Dagblad van zaterdag 25 juli.
  Ook u hebt het in uw colunm over megastallen. Ik wil wel eens van iemand horen wat nou eigenlijk een megastal is, en dan geen algemene definitie maar duidelijke cijfers.
  Hierbij denk ik aan de hoogte, breedte en lengte van een stal. Graag per diersoort apart de aantallen vermelden.
  Als dit dan duidelijk is graag het maximale aantal dieren per bedrijf, want ook dit zult u toch wel weten.
  Dan nog een vraag over deze pluimveehouder uit Lintelo. Wat is er op tegen dat iemand een bedrijfsleider heeft [welke branche dan ook] en zelf deels ander werk verricht?
  Betreffende deze pluimveehouder, wat heeft dit met die bedrijfsverplaatsing te maken? Is het niet zo dat deze ondernemer zijn kooikippen heeft omgezet in scharrelkippen? Ook gebruikt u voor deze "figuur" het woord oplichter, is dat niet een beetje "onbruils"?


  Gaarne uw reactie
  E. Meijerink
  Kloosterhaar  P.S. Succes met uw column.

 • no-profile-image

  Willem Bruil

  Geachte heer Meijerink, wat 'mega' is hoeft inderdaad niet zo precies in getallen te worden uitgedrukt. Het gaat om nieuwvestiging op een nieuw bouwblok van 'grote' stallen. Wat betreft onze pluimveehouder: het gaat er niet om dat je niet met een bedrijfsleider mag werken, het gaat erom dat de argumentatie om zo'n nieuw bouwblok toe te staan, achteraf niet klopte. De term 'oplichter' is misschien wel wat kras, maar ja, daarvoor is het een column. Dan mag dat. Dank voor de aanmoediging.

Of registreer je om te kunnen reageren.