Redactieblog

378 x bekeken 7 reacties

Allemaal koeien laten slachten?

In Amerika zorgde een samenwerkingsvorm van boeren en zuivelbedrijven er voor dat er honderdduizend koeien zijn afgeslacht. Dat betekent dat er een miljard liter melk minder wordt geproduceerd. Iets voor de Nederlandse boer?

Het spreekt mij wel aan. Boeren en zuivelondernemingen, die zelf het heft in handen nemen. Niet het eeuwige gelonk naar de Politiek. Niet het gezeur over wegkwijnende boeren, maar actie ondernemen. En niet tegen overheid en supermarkten, maar zelf de zaak gaan reguleren.

Dat moet hier ook kunnen. En dan op Europese schaal. Laat maar zoveel melkkoeien slachten dat er een tekort aan melk komt. Gegarandeerd dat de melkprijzen gaan stijgen.

Ik hoor u tegenwerpen: "Zover krijgen we de Europese boeren nooit". Ik ben bang dat u gelijk heeft. In ieder geval niet vrijwillig. Maar met geld kun je veel bereiken. Daarom zal er in fikse premie moeten worden gegeven aan boeren, die koeien voor de slacht afvoeren en minder gaan melken. Die premie zou uit een fonds kunnen komen, dat uit de inkomenstoeslagen zou moeten worden gevormd. Daar wordt toch aan geknabbeld. Dus kan er het beste een besteding voor de boer voor worden gevonden. Anders gaat het geld naar onnozele plattelandsprojecten.

Een andere mogelijkheid is een premie voor het niet leveren van melk. Ook uit het te vormen fonds. Daar zou best veel belangstelling voor kunnen bestaan. Niet melken en toch geld beuren spreekt velen wel aan. Kortom, zelf acties ondernemen om meer te verdienen. Naar het voorbeeld van de VS. Daar doen ze dit al jaren. Het getuigt van ondernemerssschap.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Koeien afslachten om minder melk te leveren:SCHAAM JE!!!! waarom moet alles uit de VS hier ook gedaan worden? Kijk eens naar de prijzen in de winkel.
  1 liter melk bij AH € 0,93. Diezelfde liter bij de Aldi € 0,49. Daar zit het verschil!!!!

 • no-profile-image

  gert

  Komt hier ook nog wel ,maar duurt nog wel even ,veel bedrijven worden nu al uitgehold,als de bank de stekker er uittrekt is het hier ook zover

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vergaderboer, ik moest direct denken aan ergens in de jaren 80 toen er een slachtpremie was om de rundvleesberg weg te werken. In Italie moest men toen een oor inleveren om geld te beuren met als gevolg dat er in Italie meer dan 1 miljoen runderen rondliepen met maar een oor en later ook nog ruim 200000 met helemaal geen oor meer.

 • no-profile-image

  bert

  Beste vergaderboer. Uw laatste optie om melk niet te produceren kunnen we al gebruiken en we krijgen er ook al geld voor. We noemen dat in onze sector verleasen en kunnen er nu ongeveer 17,5 cent per kg melk voor krijgen. Maar we betalen liever met zijn allen 17,5 cent, want anders gaat de buurman de melk leasen.
  Beste vergaderboer als sector zullen we de rug een keer recht moeten houden als we verandering willen, maar dat lukt niet zonder ruggegraat.

 • no-profile-image

  kees n

  In Amerika is dit het zoveelste cow-kill program, op zich al het bewijs dat het niet werkt, tenminste niet struktureel.
  Waarom kijken we allemaal niet wat serieuzer naar het plan van Aren Otten.
  Dit is namelijk een strukturele oplossing van ons probleem.
  De prijs is dan namelijk al bepaald voor dat de melk van het erf gaat en gebaseerd op een eerlijk inkomen voor de melkveehouders.
  Alleen boeren die hun inkomen gunnen aan de retailers moeten tegen dit systeem zijn.
  Gewoon proberen, we hebben niet zoveel meer te verliezen.

 • no-profile-image

  watisslim

  Precies, maar hoe kom je aan deze centen?

 • no-profile-image

  Gert

  Koeien slachten: nee, dat lukt hier toch niet in Europa. Zelf het heft in eigen handen nemen: ja. Bijvoorbeeld door per fabriek een quotum in te stellen, zodat voor de markt wordt geproduceerd, maar niet voor de opslag of gesubsidiëerde export. Eigen intiatief, daar houd ik van. En niet van slappe gelul van de bestuurders van FrieslandCampina, die in feite de toestand gewoon aanvaarden, zo die is.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.