Redactieblog

13 reacties

Advies: werkingscoëfficiënt varkensmest verder omhoog

De werkingscoëfficiënt van varkensdrijfmest zou omhoog moeten gaan van de huidige 60 en 65 procent naar 75 procent.

Dat heeft de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) aan het ministerie van landbouw geadviseerd.

De werkingscoëfficiënt is het getal dat aangeeft hoeveel stikstof uit de dierlijke mest beschikbaar komt voor het gewas. Bij het aanwenden van mest wordt via de werkingscoëfficiënt berekend hoeveel mest er uitgereden mag worden.

In opdracht van het ministerie van landbouw heeft de CDM, in de aanloop naar het vierde actieprogramma nitraatraat, onderzoek gedaan naar de werkingscoëfficiënt. In het voorgenomen mestbeleid voor de periode 2010 tot en met 2013 heeft het ministerie het echter alleen verhoogd voor drijfmest op zand en löss. Hier gaat de norm vanaf 2010 naar 70. Voor klei blijft de norm op 60 procent.

Verhoging van de werkingscoëfficiënt heeft een nadelig gevolg voor de afzet van varkensmest, omdat er dan minder kuubs mest per hectare uitgereden mogen worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  minder producten van meerwaarde producren is niet erg maar dan wel het overschot van graan de vergister of oven in! anders naaien we onze graan producenten weer. Onze voedselproductie is erg complex om tot een goede verwaarding van graan varkens en melk moeten we als boeren samenwerken. Flink wat vergisters neerzetten om de granen die we niet goed kunnen verkopen en niet op kunnen voeren verwerken tot stroom en graan, de varkensproductie goed op elkaar afstemmen (op tijd zeugen ruimen, elk jaar 3 %) en flexibel zijn met de aflevergewichten. melkveehouders zouden nu meteen moeten stoppen met het voeren van krachtvoer. dat is nu letterlijk weggegooid geld. Als iedereen binnen enkele jaren meedoet is de landbouw weer rendabel. De olieindustrie werkt ook samen nu wij nog!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hebben we verdorie eens een produkt waarvan bewezen is dat het goed werkt gaan ze de wereld weer op de kop zetten. Lijkt wel of we in geestverrijkende middelen handelen. Niet naor huus toe gaon, eerst met de kop boave de beerput staon.

 • no-profile-image

  Gaatze

  een reden meer voor het LNV om de betrouwbaarheid van dit onderzoek aan de tand te voelen en te doen met dit rapport wat juist is...

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  goede stelling bertus! wisten jullie ook dat onze perifirie zijn best doet om nieuwe regelgeving in brussel en nederland probeert door te drukken zodat zij weer nieuwe producten kunnen verkopen aan de boeren! Als boer moeten we met partijen samenwerken die dat niet doen. dan wordt het allemaal stukken makkelijker. Dat klagen over die werkingscoefficient komt dus echt wel van de kunstmestboeren en niet van milieupartijen etc.

 • no-profile-image

  watisslim

  Dus nu minder produceren dan komt het goed.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In een tijd, dat er een groot overschot is van voedsel, krijgt het milieu altijd voorrang van de politiek!

 • no-profile-image

  Weet het beter

  Mestgift naar beneden, Asbestprobleem?? (zie Boerderij), Ammoniakeisen ( schadelijkheid is niet eens bewezen) Spleetbreedte roosters van 20 mm naar 18 mm?? enz,enz. Voor wie de rode draad wil zien, we moeten naar de klote, is het niet rechtsom dan is het wel linksom.

 • no-profile-image

  bertus

  nog een stelling ,het werkingscoefficient van politici is 0 procent boven anp, beneden anp 100%

 • no-profile-image

  j.verstraten@rumaweb.nl

  Beste John, los van het feit of het terecht is de wc omhoog te schroeven, de wc zegt alleen wat beschikbaar is voor de plant in het jaar van toediening. Het zegt niets over de hoeveelheid N die door de plant word benut. Maw het risco van uitspoeling is dus groter en wijze/moment van aanwending nog belangrijker. Ik zou er eigenlijk wel de conclusie uit willen trekken als onbewerkte varkensmest al 75% werkzaam is,dan moet de dunne fractie bij mestscheiding zonder verdere bewerking toch al als kunstmestvervanger gebruikt kunnen worden?

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Nu blijkt dat er meer door de plant opgenomen wordt zou er juist meer varkensmest het land op mogen. immers wat niet opgenomen wordt beland in het grondwater. er wordt nu dus meer opgenomen en dan kan er ook meer mest het land op voordat er evenveel uitspoeld als voorheen. Maar jah de kunstmestbazen zien natuurlijk dat er zo minder kunstmest nodig is en lobbyen om de dierlijke mestgift verder terug te dringen. Een grote maffia is het

 • no-profile-image

  Evert

  Weer schofterige partijdige politiek.
  Zeg dan gewoon dat je van de varkens in nederland afwil. is wel net zo eerlijk?
  De overheid is zelf in nederland de grootste criminele organisatie!!!

 • no-profile-image

  Fozzy Bear

  Van dit artikel klopt toch niks. Als de WC van varkensmest omhoog gaat dan mag je nog steeds 170 kg N per ha aanwenden. Alleen een gewas dat niet meer dan 119 kg N ruimte (70% van 170) heeft, bv erwten moet terug in zijn drijfmestgift. Bv.aardappelen 245 of Mais 150 kunnen minder N uit kunstmest geven.

 • no-profile-image

  Leen

  Het zal mee niks verbazen als die zgn. "deskundigen" uit een "links milieu" komen. Weer zo'n advies dat op basis van aannames en suggesties tot stand komt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.