Redactieblog

1 reactie

AID: geen problemen met Reglone-verbod voor 15 juli

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft nog geen overtredingen geconstateerd voor het gebruik van Reglone in aardappelen.

Volgens de nieuwe gebruiksvoorschriften mag het middel, dat gebruikt wordt bij loofdoding van aardappelen, pas vanaf 15 juli worden gebruikt om vogels te beschermen. Het middel mag sinds januari alleen gebruikt worden voor loofdoding van aardappelen en bloembollen, niet meer als onkruidbestrijding. Reglone is echter het enige middel dat volvelds gebruikt mag worden zonder dat het loof op een andere manier vernietigd moet zijn, bijvoorbeeld door loofklappen.

Met name bij vroege tafelaardappelen en in de pootgoedsector wordt de gewasgroei vroegtijdig afgebroken om te zorgen dat de aardappelen schilvast worden voor de kleinverpakking of om te voorkomen dat de aardappelen te grof groeien of ziek worden.

De AID controleert het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen via reguliere controles. "We controleren niet alleen op het gebruik van de middelen, maar ook naar de wijze waarop de middelen gebruikt worden. Bijvoorbeeld niet de dicht langs de slootkant", aldus een AID-woordvoerder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Nee, geen probleem hoor! Het regent pijpestelen en de poters moeten dood, ze zijn grof genoeg. Klappen is geen optie want je rijdt alles aan gort. Vollevelds spuiten is de enige optie, 't is echter nog geen 15 juli dus ik heb een probleem. Weer zo'n regeltje waar de landbouwpraktijk niet mee uit de voeten kan. Ambtelijke inmenging op het boerenbedrijf kan ook te ver gaan. Dat is hier duidelijk het geval. En de vogels? die vliegen gewoon verder!

Of registreer je om te kunnen reageren.