Redactieblog

6 reacties

Werkt actievoeren als een boemerang?

"Jullie snijden met dat actievoeren in jullie eigen vlees", zei een goede vriend tegen mij. Heeft hij gelijk?

Mijn vriend is leraar, maar wel een boerenzoon. Hij leeft positief mee met wat er gebeurt in de sector. Daarom is zijn mening over de acties van de afgelopen tijd in Brussel waardevol.

"Jullie pakken het helemaal verkeerd aan", zegt hij. "Jullie werken als een rode lap op een stier. Wat wil de consument? Een goede kwaliteit product voor een geschikte prijs. Niet eens de laagste. Hij wil er echter ook een goed gevoel bij hebben. Als hij melk drinkt wil hij denken aan rustig grazende koeien in groene weilanden. Aan boeren, die welgemoed hun werk doen. Dat beeld proberen ook de reclamemakers over te brengen. Kijk maar op de verpakkingen van de melkproducten. Daar zijn consumenten gevoelig voor".

"Maar ze willen er te weinig voor betalen", breng ik er tegenin.

"Dat is niet waar. Dat doen de supermarkten", betoogt mijn opponent. "Die maakten van melk een stuntartikel. Niemand koopt een pak melk of yoghurt minder als de prijs een dubbeltje hoger is. Maar jullie verpesten zelf het beeld met actievoeren. De consument denkt bij zuivel dan niet meer aan grazende koeien, maar aan boze boeren op trekkers, die vernielingen aanbrengen. Aan rijtjes wildplassende boeren in de berm. Dat wil hij niet als hij zijn glas melk drinkt. Met als gevolg lagere aankopen van melk. Zo werkt actievoeren averechts. Het slaat als een boemerang terug naar de boer. Dat jullie dat niet door hebben".

Ik zwijg. Zou hij gelijk hebben?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  Leraar heeft zeker gelijk. Wij als boeren hebben een goed imago te verliezen. Daarom kunnen anderen wel staken, die hebben toch niets te verliezen.

 • no-profile-image

  boerin

  Fijn zo'n vriend. Hij heeft gelijk, het is de inkooporganisatie van de supermarkten die de boeren leegknijpen. Maar die wijzen naar de consument, die dit zou vragen.Ach, dit lijkt op een spelletje wie was er het eerst: de kip of het ei. Maar als deze "vriend"eerlijk is, dan weet hij heel goed, dat de consument bereid is een ommetje te maken naar daar waar hij het goedkoopst zijn voedselpakket kan inslaan. Nederlanders besteden een heel klein percentage aan zijn voedsel en dan het liefst voor zo goedkoop mogelijk.En actievoeren slecht voor imago? Als je boeren van hun erf kunt krijgen om te demonstreren, dan is er echt iets aan de hand. Alleen wordt dit in de media vertaald als negatief imago.

 • no-profile-image

  Jan

  Denkt vergaderboer dat hij gelijk heeft?? Waarom promoot hij dan de grote bedrijven die de koeien uit de wei jagen???

 • no-profile-image

  Theo

  Hoe zo vriend ,hoe lang mag je uitgeknepen worden, om er iets tegen te doen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Je hebt helemaal gelijk, boerin uit Goutum! Mijn beide nichtjes, echte gooise meisjes, denken trouwens ook dat melk uit een pak komt. Net als velen. Misschien als de mensen daar nu eens aan denken en ook gaan begrijpen hoeveel werk en kosten boeren hebben (koeien eten toch alleen maar gras??? wat zeuren die boeren nu! is de gemiddelde reactie).... Maar ja, dat schijnt alleen maar duidelijk te worden als er iets gebeurt, zoals de acties in België. Dàt word alleen gedaan als men met de rug tegen de wand staat, want welke boer krijg je van zijn erf? Hopelijk zien de mensen dat, dat de boeren die het LEF hebben om te demonstreren hun nek uitsteken, ook voor anderen.
  Kijk naar wat er nu in België gebeurt, ik hoop van harte dat de consument zo intelligent is om de oorzaak van deze ellende bij de elkaar concurerende supermarktketens te zoeken en niet bij de boeren zelf! En hebben ze commentaar, vraag dan hoe ze zich zouden voelen als ze dit jaar maar de helft van hun loon uitbetaald krijgen maar wel voor alle kosten moeten opdraaien! Ik kan alleen maar concluderen dat deze vriend, een boerenzoon nog wel, wel erg is vervreemd van zijn roots......

 • no-profile-image

  Paul

  De consument gaat gewoon voor de goedkoopste melk.
  Waarom zouden boeren geen recht hebben om actie te voeren, voor een fatsoenlijke melkprijs ?
  Momenteel moet er bij de meeste boeren flink geld bij geleend worden, om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.