Redactieblog

Vier nieuwe deelnemers pilot kunstmestvervangers

Vier nieuwe mestverwerkers zijn toegelaten voor de pilot kunstmestvervangers van het ministerie van landbouw.

Het gaat om Kempfarm uit Leunen, de maatschap Vermue Poelma in Winsum, Van Balkom in Biezenmortel en Houbraken in Bergeijk. In totaal zijn nu acht bedrijven toegelaten in het project waarbij mineralenconcentraten uit dierlijke mest ingezet mogen worden als kunstmestvervanger.

Vermue Poelma heeft een vergister, waarna de digestaat wordt verwerkt tot mineralenconcentraat, Van Balkom scheidt varkensmest op bedrijfsniveau om het vervolgens te zuiveren. Bij Kempfarm wordt de mest in het stalsysteem via lopende banden afgevoerd, waarna er direct een scheiding is tussen dikke en dunne fractie. De dunne fractie wordt verwerkt tot mineralenconcentraat.

Mestdistributeur Houbraken uit Bergeijk scheidt de mest in een dikke en dunne fractie, waarna de dunne fractie via omgekeerde osmose wordt verwerkt tot een mineralenconcentraat en loosbaar water. Houbraken is het eerste particuliere bedrijf in de pilot die mest van anderen verwerkt. "We konden kiezen om te investeren in mestopslag in het uitrijdgebied of in mestverwerking. Gezien de steeds korter wordende uitrijdtermijn hebben we gekozen voor verwerking. Dat is financieel aantrekkelijker", aldus Wout Houbraken. Het bedrijf heeft voor leveranciers één prijs voor de mest. "Verwerken is goedkoper dan afzet over lange afstand, maar we middelen de prijs." Houbraken kan 30.000 kuub varkensmest verwerken. Op termijn wil het bedrijf graag uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.