233 x bekeken 1 reactie

Saneren glas kost 80 miljoen

Het opruimen van 200 hectare verspreid liggende glastuinbouwbedrijven in 2011 kost zo’n 80 miljoen euro.

Het grootste deel moet door provincies en gemeenten worden opgebracht via ruimte-voor-ruimteregelingen.

Dat blijkt uit een brief die ministers Gerda Verburg (landbouw) en Jacqueline Cramer (Vrom) dinsdag naar de Tweede Kamer zullen sturen. Het aandeel verspreid liggende glastuinbouwbedrijven groeit nog steeds, terwijl het beleid erop is gericht dit te verkleinen. Het kabinet wil dat 800 hectare aan kassen buiten de bundelingsgebieden verdwijnt. Een kwart daarvan moet over twee jaar zijn opgeruimd, de rest uiterlijk in 2020. In hun brief schetsen de ministers hun plan van aanpak.

Het belangrijkste instrument is de ruimte-voor-ruimteregeling. Hiermee wordt de waardedaling na herbestemming gecompenseerd door beperkt woningbouw toe te staan. In het geval dat kassen niet meer voor tuinbouw worden gebruikt, is het echter vaak onduidelijk of de regeling kan worden toegepast. De animo is hierdoor beperkt. De ministers hopen door de regels duidelijker uit te leggen aan lagere overheden het gebruik van ruimte-voor-ruimte te stimuleren.

Daarnaast trekken zij 10 miljoen euro uit voor tien nog te selecteren projecten in landschappelijk waardevolle gebieden. Het gaat om locaties waar op korte termijn verspreid liggend glas kan worden opgeruimd.

Eén reactie

 • no-profile-image

  merengka

  als dit aan de overheid/gemeenten overgelaten wordt dan dienen westlanders zich ernstig zorgen te maken. dan krijgen we meer BAM-BAM ontwikkelaars-wijken waar iedereen met een auto voor de deur opgesloten en failliet is.

  een totaal andere benadering is nodig. westland kan het beste als een totaliteit gezien worden. en dan krijg je een heel groot plan waar iedreen bang voor is. en dat is wat ze precies willen, u bang maken.

  westlanders verenig u!

  mvg,
  hb westen te delft

Of registreer je om te kunnen reageren.