212 x bekeken 1 reactie

'Mosseluitspraak geen gevolgen voor beheerplannen'

De uitspraak van de Raad van State over de mosselvisserij zegt niets over de juridische houdbaarheid van de beheerplannen in het kader van Natura 2000.

Dat zei landbouwminister Gerda Verburg vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Vorige week zette de rechter een streep door een door Verburg verleende vergunning voor de mosselsector in het Waddengebied. Daarmee gaat het quotum voor de vissers met een kwart omlaag. Dit terwijl sector en natuurorganisaties eind vorig jaar na moeizaam onderhandelen een convenant hebben gesloten.

Volgens Verburg staan de destijds gemaakte afspraken echter niet ter discussie. Zij benadrukt daar waar mogelijk door te willen gaan met sluiten van convenanten, ook op andere terreinen. Een verband met de beheerplannen voor Natura 2000-gebieden ziet zij niet. "Dat raakt dit dossier niet", aldus de minister.

Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) vindt dat er paal en perk moet worden gesteld aan het aantal organisaties dat bezwaar kan maken tegen vergunningen. In het geval van de mosselvisserij is de procedure aangespannen door de Faunabescherming, die volgens Atsma niet als belanghebbende kan worden aangemerkt. Volgens Verburg kijkt haar collega van justitie Ernst Hirsch Ballin hiernaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johan

    De 2eKamer / regering moet het wettelijk onmogelijk maken dat elke persoon maar raak kan procederen, vaak nog op kosten van de staat ook. Als er geen eenduidigewet kan worden geschreven die dit soort fanatieke verenigingen uitsluit dat lijkt de wetgever in Nederland uit een stel dilletanten te bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.