Meeste slachthuizen in EU gebruiken ruim 85 procent co2

De meeste Europese slachthuizen gebruiken voor de verdoving van varkens gasmengsels met een co2-gehalte van meer dan 85 procent.

Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarbij baseert zij zich op een studie van de Europese Commissie uit 2006. Ook in Nederland is een percentage van 85 of meer gebruikelijk. In Zweden is de hoogste co2-concentratie aangetroffen: 94 procent.

Over de hoeveelheid co2 in verdovingsmengsels is de afgelopen maanden politieke beroering ontstaan. Varkens in Nood plaatste beelden op internet van de toediening van gas, waarop de Partij voor de Dieren Verburg voor een spoeddebat naar de Tweede Kamer riep. De gebruikte gasmengsels zouden onnodig veel leed veroorzaken.

Dit debat is later afgelast, in afwachting van een onderzoek van de Animal Science Group (ASG). Begin april meldde ASG een wijziging van de samenstelling van het gasmengsel niet tot minder pijn bij de dieren leidt. Vanavond kruist de Kamer alsnog de degens met Verburg over dit onderwerp.

Of registreer je om te kunnen reageren.