Kritiek op aannames waterplan Deltacommissie

Wetenschappers plaatsen vraagtekens bij de voorspelde zeespiegelstijging door de Deltacommissie van oud-minister Cees Veerman.

Dat bleek vanochtend bij een gesprek in de Tweede Kamer met deskundigen over het plan van de commissie om Nederland tegen overstromingen te beschermen. Volgens hoogleraar afvoerhydrologie van TU Delft Huub Savenije is er onvoldoende kennis beschikbaar om betrouwbare uitspaken te doen over de zeespiegelstijging. "Wij weten niet hoe rivieren onder extreme omstandigheden reageren", stelde hij. "Het is daarom nodig te investeren in basiskennis. Nu is het risico te groot dat we een groot gebouw neerzetten op een dun fundament."

De Friese zelfstandig ingenieur Kees Boorsma was nog stelliger. Hij ontkent dat de zeespiegel stijgt. "Die zwakt juist weer af. Een rijzing van twee tot vier meter in tweehonderd jaar, zoals de Deltacommissie verwacht, vind ik absurd." Volgens Boorsma moet de politiek 'nuchter' naar de dreiging kijken en er rekening mee houden dat beschermingsmaatregelen ook betaalbaar dienen te blijven.

KNMI

Savenije en Boorsma kregen tegenwicht van onder meer Wilco Hazeleger, hoofd mondiaal klimaat van het KNMI. Hij benadrukte dat de zeespiegel wel degelijk stijgt, ook al is er een kleine afzwakking waarneembaar. De voorspelde maximale stijging van 1,30 meter in 2100 en vier meter in 2020 is volgens hem weliswaar aan de hoge kant, maar dat komt omdat de commissie, die zich hierbij overigens op informatie van het KNMI heeft gebaseerd, is uitgegaan van het ergst denkbare scenario.

Eerder op de ochtend rekende voorzitter Veerman op een vraag van Tweede Kamerlid Ernst Cramer voor dat het met de kosten voor zijn plan wel meevalt. Geschat wordt dat het plan, dat voornamelijk uit zandsuppleties bestaat, zo’n anderhalf miljard euro per jaar zal kosten. "Hiermee wordt tweeduizend miljard aan vermogen verregaand beschermd", zei hij. "Dat is minder dan het percentage dat u aan premie betaalt voor uw brandverzekering."

Vanmiddag gaat het gesprek verder. Dan geven ook belangenorganisaties hun visie op het Deltaplan, waaronder LTO Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.