245 x bekeken 1 reactie

Kamer tegen dierrechten nertsenhouderij

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor de introductie van dierrechten voor de nertsenhouderij.

Bijna alle fracties wijzen dit plan van de Christenunie af, zo bleek vandaag tijdens een debat. De tegenstanders van een verbod op de sector vinden het te ver gaan, de voorstanders niet ver genoeg. Tweede Kamerlid Ernst Cramer (Christenunie) wil nertsenhouders dierrechten geven, waarvan bij overdracht van het bedrijf 60 procent moeten worden ingeleverd. Op die wijze verdwijnt de sector op termijn zonder dat ondernemers in financiële problemen komen en een schadevergoeding nodig is. Het plan komt voort uit de worsteling van de Christenunie met het wetsvoorstel van PvdA en SP voor een verbod op de nertsenhouderij.

Maar de uitweg die Cramer heeft bedacht, krijgt vooralsnog geen steun. Lutz Jacobi (PvdA) vindt het vreemd om eerst eigendomsrechten te introduceren om deze vervolgens af te nemen. "Mij ontgaat de logica daarvan." Volgens Esther Ouwehand (PvdD), voorstander van een verbod, duurt het met het voorstel van Cramer te lang voordat de sector is verdwenen. Tegenstander Ger Koopmans (CDA) vreest dat het plan leidt tot meer juridische procedures voor schadevergoedingen.

Het debat is nog niet afgelopen; naar verwachting wordt het volgende week voortgezet. Ondanks de unanieme kritiek op het idee van de Christenunie sluit Cramer niet uit dat enkele partijen voor die tijd nog van standpunt wijzigen. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor een verbod op de sector, maar in de Senaat ligt dat anders. Omdat daar de positie van de Christenunie de doorslag geeft, is het voor de voorstanders van belang die partij mee te krijgen.

Lees ook: ChristenUnie wil dierrechten voor nertsenhouders

Eén reactie

  • no-profile-image

    pieter

    ze zijn helemaal blind dat ze die sector af willen schaffen.De productie verschuift naar het buitenland waar er minder vriendelijk met de dieren om gegaan word. kijk maar eens ff op youtube

Of registreer je om te kunnen reageren.