3 reacties

Kamer: promotieplan zinloos

Het plan van Nederland en Frankrijk om de zuivelconsumptie te stimuleren, zal de melkprijs niet stuwen. Dat denkt de Tweede Kamer.

Zowel voor- als tegenstanders van het voorstel benadrukken dat dit slechts een druppel op de gloeiende plaat is, zo blijkt uit een rondgang langs de verschillende fracties. Maandag meldde een woordvoerder van landbouwminister Gerda Verburg dat zij samen met haar Franse ambtgenoot Michel Barnier in Brussel een subsidieaanvraag heeft gedaan voor een promotiecampagne. Die moet bijna negen miljoen euro kosten. Vandaag meldde het departement dat het om een initiatief van de sector zelf gaat, dat wel op warme steun van Verburg kan rekenen. Zij hoopt dat dit melkveehouders soelaas kan bieden.

CDA, VVD en SGP vinden het een goede zaak dat de zuivelconsumptie wordt gestimuleerd, maar betwijfelen of het veel effect heeft. "Natuurlijk ben ik voor meer Frau Antje", zegt CDA-er Joop Atsma. "Melk en kaas zijn gezond. Maar dit is niet het ei van Columbus." Janneke Snijder (VVD) vindt het een aardige geste, maar weinig effectief. Dat vindt ook SGP-leider Bas van der Vlies.

PvdD en SP zijn tegen het initiatief. Zij vinden dat de productie omlaag moet in plaats van de consumptie omhoog. "Mensen weten inmiddels dat melk best gezond is", zegt SP’er Hugo Polderman. "Er moet een einde komen aan de liberalisering van de sector." Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is ontstemd over het feit dat Verburg de promotiecampagne niet eerst aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd. Zij heeft hierover schriftelijk vragen gesteld aan de minister. De PvdD betwijfelt bovendien of meer het consumeren van meer zuivel wel zo gezond is.

Lees ook: 'Meer melk drinken niet gezond en niet ongezond'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  nog meer steun voor productiebeperking !; Partij voor de dieren is alvast voor, evenals de SP die ondernemers toch al in het verdachtenbankje had. Met zulke vrienden komt het vast allemaal goed

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee linda, er is niets bewezen, maar kennelijk wel verondersteld door een groep mensen die een eigen visie hebben. Je kunt het tegendeel aantonen door te verwijzen naar onafhankelijke rapporten waar deze conclusie zwart op wit staat.

 • no-profile-image

  linda

  Het is een bewezen feit dat juist in melkdrinkende landen veel borstkanker, osteoporose en obesitas voorkomt.
  driekwart van de wereldbevolking is lactose intolerant, de zuivelindustrie is verantwoordelijk voor grote methaanuitstoot. als je echt lekker en gezond witte drankjes wilt drinken neem dan sojamelk of rijst- of havermelk uit de reformwinkel. tegenwoordig soms ook in de schappen bij de super. vraag er naar!

Of registreer je om te kunnen reageren.