152 x bekeken 1 reactie

Jaarlijks elf miljoen voor verduurzaming landbouw en visserij

Het kabinet steekt tot 2012 jaarlijks zo'n elf miljoen euro in de verduurzaming de agrarische en visserijketens.

Veruit het grootste deel hiervan komt uit het kennisbudget van het ministerie van landbouw. Doel is oplossingen te vinden voor maatschappelijke knelpunten op het gebied van onder meer klimaat, milieu en dierenwelzijn.

Dit is nodig, omdat landbouw en visserij zelf niet in staat zijn op grote schaal te innoveren. "De agrosectoren munten uit in kleine stapsgewijze vernieuwingen", stelt het kabinet in de Maatschappelijke Innovatie Agenda (MIA). "Deze moeten doorgaan, maar zijn op zichzelf niet toereikend om de gesignaleerde knelpunten op te lossen. We zitten echt te wachten op slimmere en aansprekende concepten."

Voorbeeld hiervan is de verduurzaming van de melkveehouderij. De verwachting is dat de veestapel de komende jaren flink zal toenemen. Om de schade voor het klimaat te beperken is het noodzakelijk dat de emissie per koe daalt; en daar is onderzoek voor nodig. Ook hoopt het kabinet middels studies meer inzicht te krijgen in hoe burgers kunnen worden gestimuleerd om minder vlees te eten.

Veel projecten uit de MIA zijn inmiddels in gang gezet. Een groot deel van het beschikbare geld voor dit jaar is dus al toegewezen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Het geld gaat tegenwoordig allemaal naar wetenschappers en onderzoekers,de boer krijgt maar een heel magere beloning,je kunt met deze melkprijs nog zoveel kennis hebben,het is huilen met de pet op

Of registreer je om te kunnen reageren.