Redactieblog

223 x bekeken 2 reacties

Grote verschillen in visie ruimteclaim Limburg

De visies over het areaal landbouwgrond dat in Limburg wordt geclaimd voor andere doelen lopen sterk uiteen.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst van de Provinciale Commissie Omgevingsvraagstukken Limburg (PCOL) in Roermond. Terwijl de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond LLTB zegt dat er 25.000 hectare landbouwgrond wordt geclaimd, heeft Alterra van de Wageningen UR in opdracht van de Provincie Limburg berekend dat het om 15.000 hectare gaat. In totaal is er in Limburg 103.000 hectare landbouwgrond in gebruik.

Het verschil in inzicht komt door de status van de grondclaims. "Het is lastig om vast te stellen hoe hard een grondclaim is", aldus Edo Gies van Alterra. In de berekeningen van de provincie is gekeken naar de grondclaims die al vast liggen of waarvoor de overheid vrijwel zeker financiering voor heeft. "Op basis hiervan wordt er in de periode 2007 - 2017 15.000 hectare landbouwgrond geclaimd voor andere doeleinden. Zo wordt voor de aanleg van natuur 10.000 hectare geclaimd en voor bebouwing en infrastructuur 2000 hectare."

De LLTB heeft de 25.000 hectare gebaseerd op de ervaring van boeren. "Hierbij gelden niet alleen de harde claims, maar ook de zachte claims. Als een ondernemer te horen krijgt dat een perceel van hem misschien een andere besmetting krijgt, moet hij hier rekening mee houden. De bank houdt hier namelijk ook rekening mee", aldus een woordvoerder van de LLTB.

Hans Heijnen, directeur van de Limburgse milieufederatie, voorziet dat de landbouw in de toekomst door innovatieve technieken dezelfde productie kan behalen op minder grond. LLTB-voorzitter Noud Janssen is het hier niet mee eens. "Dat zou een bestraffing zijn van het succes van onze sector."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    x

    15 of 25.000 hectare is allebei ontzettend veel. Laat de landbouw toch een beetje met rust.

  • no-profile-image

    jean

    Heijnen zit op een rose wolk

Of registreer je om te kunnen reageren.