175 x bekeken

Groen licht voor locatieplan inspectiefusie

Het kantoor van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in Groningen blijft ook na de inspectiefusie bestaan en in Horst komt een mogelijk een klein opleidingscentrum voor nieuwe inspecteurs.

Met die toezeggingen aan de Tweede Kamer heeft landbouwminister Gerda Verburg zich vandaag verzekerd van steun voor haar locatieplan. In 2011 fuseert de VWA met de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Plantenziektenkundige Dienst (PD). Over de vestigingsplaatsen van de verschillende kantoren is eind vorig jaar politieke beroering ontstaan doordat een meerderheid van de Tweede Kamer niet akkoord ging met het voorstel van Verburg.

Met name de keuze voor de regionale vestigingen Noord en Zuid in respectievelijk Zwolle en Eindhoven stuitte op veel weerstand, ook bij coalitiepartijen CDA en PvdA. Het parlement vreesde dat hiermee werkgelegenheid verloren zou gaan voor Groningen en Limburg, waar de diensten nu nog wel zijn vertegenwoordigd. De toezeggingen van Verburg hebben die zorg grotendeels weggenomen.

Ook de Christenunie geeft groen licht, waarmee een meerderheid het voorstel steunt. De oppositiepartijen blijven unaniem tegen het locatieplan; zij vinden de tegemoetkomingen te mager.

Of registreer je om te kunnen reageren.