Fischer Boel: Kroatië moet haast maken met GLB

Kroatië moet opschieten met het opzetten van systemen voor de uitbetaling van bedrijfstoeslagen en de controles hierop.

Dat heeft eurocommissaris Mariann Fischer Boel van landbouw vandaag gezegd op een conferentie over de uitbreiding van de Europese Unie (EU) in de hoofdstad Zagreb.

Samen met Macedonië en Turkije staat Kroatië op de nominatie om toe te treden tot de EU. Voordat het daadwerkelijk zo ver is, moet het Oost-Europese land voldoen aan een groot aantal eisen. Aanpassing aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) staat volgens Fischer Boel bovenaan de lijst.

"De Kroatische autoriteiten hebben goed werk verricht, maar zaken als een uitbetalingsagentschap en controlesysteem kunnen echt niet wachten", zei zij in een speech in aanwezigheid van de Kroatische minister-president Ivo Sanader. "De kosten van vertraging zullen te hoog zijn."

Volgens Fischer Boel draagt een goede voorbereiding op toetreding bij aan de acceptatie onder boeren. Bovendien zullen andere lidstaten dan eerder geneigd zijn Kroatië in hun midden toe te laten. De eurocommissaris benadrukte dat in de in 2004 toegetreden landen het boereninkomen ten opzichte van negen jaar geleden met 80 procent is gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.