Redactieblog

6 reacties

Export varkensmest blijft toenemen

De export van varkensmest blijft toenemen. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Regelingen (DR).

In het eerste kwartaal van 2009 gingen 6.527 vrachten varkensmest de grens over. Dat is vergelijkbaar met het totaal aantal vrachten dat in het hele jaar 2007 werd geëxporteerd. In 2008 gingen in totaal 16.204 vrachten varkensmest de grens over.

Voor de export van varkensmest is vereist dat de mest gehygiëniseerd wordt. Dit gebeurt door de mest enige tijd te verhitten boven de 70 graden Celsius.

In het eerste kwartaal werd 213.377 kuub varkensmest geëxporteerd. Dat is bijna de helft van de totale varkensmestexport in 2008. Het overgrote deel, 198.954 kuub, ging naar Duitsland.

In de eerste vier maanden van 2009 is 211.000 ton pluimveemest geëxporteerd. Dit komt overeen met een derde van de totale export in 2008.

Nederland heeft in het eerste kwartaal van 2009 683.615 ton mest geëxporteerd. De meeste mest ging naar Duitsland: met 541.044 ton gaat het om 79 procent van de totale export.

Naar België ging 13 procent van de mest, terwijl 8 procent van de varkensmestexport naar Frankrijk ging. Naast varkens- en pluimveemest werd ruim 164.000 ton paardenmest en ruim 81.000 ton mengmest geëxporteerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  int Mesthandel A van den Broek

  Ter informatie,er is meer vraag in duitsland dan wij geleverd kunnen krijgen.
  Maar je moet wel volgens de juiste duitse wet de wegen bewandelen en daar hebben sommige collega's moeite mee en dan trekken afnemers zicht terug.
  Dus wanneer je je zaakjes goed geregd hebt wat import vergunning heb je veel klanten.
  afgelopen jaar heeft onze mesthandel +/-500.000 ton varkens drijfmest geexporteerd.
  En dit jaar gaan we er dik overheen,en dit kost onze klant 14 euro per m3.
  (zie weekelijks onze prijs op
  www.avdbroek.com)
  Anthony van den Broek.

 • no-profile-image

  freek

  en wat doen ze daar dan met die rommel en hoeveel kost het de varkens houder om het in duitsland te dumpen

 • no-profile-image

  wat een enorme

  Stel niet van die oerdomme vragen, het intreseert jou toch geen ene donder. Alleen maar als alle boeren kapot zijn gemaakt door zulke terroristen als jij dan ben je pas tevreden. Hoe er dan aan voedsel gekomen moet worden zal jou een worst zijn. (ps het is geen rommel, het is een voedingsmiddel om planten te laten groeien zodat jij weer groenvoer te eten hebt, maar zielige types zoals jij denken dat planten alleen groeien van lucht natuurlijk en waar bemoei je je eigenlijk mee. Zoalng jij niet in NL woont moet je gewoon je bek houden !)

 • no-profile-image

  pietje pluk

  dat van de broek 1 miljoen boete heeft maakt mij niks uit maar hij komt wel de mest voor minder halen en de mest is altijd goed in waarde bij hem... kunnen veel transporteurs nog een puntje aan zuigen dankzij hem word de prijs wel naar onder gebracht. ik hoop dat hij volgend jaar 200.000 ton naar duitsland brengt.

  gr boerke

 • no-profile-image

  freek

  dus er is meer vraag maar je moet nog steeds betalen om het opgehaalt te krijgen.hoezo oerdomme vragen ik hoef niet te betalen om van de koeien stront af te komen en zou het dus niet weten wat mijn mede agrarieer moet betalen voor een opgezadelde dienst,en de kunstmest handel geeft mij geen geld om de npk weg te halen

 • no-profile-image

  niks te hoale

  vd broek; is da nie die firma met een boete van 1 miljoen euri's

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.