Redactieblog

Eerste beregeningsverbod dreigt in Oost-Brabant

In Oost-Brabant dreigt een beregeningsverbod. Dat meldt het waterschap Aa en Maas.

"Op dit moment kan nog nét voldoende water worden ingelaten via onder andere het Wilhelminakanaal en de Maas. We houden de situatie nauwlettend in de gaten", aldus het waterschap.

Als het te droog wordt, stelt het waterschap een beregeningsverbod in. Op dit moment wordt door het waterschap via stuwen en gemalen gezorgd voor een goede verdeling van het water in het beheergebied.

Dit voorjaar viel in het gebied weinig regen en de zon scheen meer dan gemiddeld. Relatief hoge temperaturen zorgen voor veel verdamping via bomen, planten en gewassen. "Bovendien groeit al 'het groen' nu sneller, waardoor de waterbehoefte toeneemt. Op dit moment zijn er nog geen sloten en beken drooggevallen, maar de waterstanden zakken overal. Door de droogte gaat ook de waterkwaliteit achteruit", aldus het waterschap.

Uit gegevens van het KNMI blijkt dat het met name in Noord-Limburg, Oost-Gelderland en Oost-Overijssel erg droog is. Het doorlopend potentieel neerslagtekort loopt hier op tot 140 millimeter. Dit is gebaseerd op de hoeveelheid gevallen neerslag en de verdamping van gewassen. In het westen en noorden van het land is het met een neerslagtekort van 20 tot 80 millimeter aanzienlijk minder droog.

Of registreer je om te kunnen reageren.