Redactieblog

384 x bekeken 1 reactie

'Dierziektenbestrijding niet alleen agrarische zaak'

Het bestrijdingsbeleid voor dierziekten is niet meer alleen een agrarische zaak.

Dat zegt onderzoeker Ron Bergevoet van het LEI van de Wageningen UR. "In het verleden was dierziektebeleid vooral een economische afweging. Voor het bestrijdingsbeleid werd gekeken naar de kosten en de baten", aldus Bergevoet in Kennis Online van Wageningen UR. Door de maatschappelijke ophef bij het ruimen van dieren kan dit voor de meeste dierziekten niet meer.

De maatschappelijk ophef is volgens Bergevoet het grootst bij dierziekten die ook mensen kunnen treffen, zoals vogelpest. "Daarna hebben dierziekten bij diersoorten waar mensen het meest gevoel bij hebben, zoals honden en paarden, de meeste maatschappelijke impact. Dierziekten die alleen landbouwhuisdieren treffen zoals blauwtong hebben de minste maatschappelijke impact."

Nieuwe exotische dierziekten veroorzaken meer maatschappelijke onrust dan bekende ziekten, constateert Bergevoet. "Salmonella en campylobacter veroorzaken bijvoorbeeld meer slachtoffers dan de nieuwe ziekten bij elkaar. Maar mensen hebben het gevoel dat ze tegen salmonella en campylobacter iets kunnen doen. Hierdoor zijn ze minder bang en is het risico draaglijker dan bij een onbekende ziekte."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    dierziekten en zoonosen worden ook vaak door reizigers en vakantiegangers geimporteerd',daar staat een boer machteloos tegenover

Of registreer je om te kunnen reageren.