247 x bekeken 3 reacties

ChristenUnie wil dierrechten voor nertsenhouders

De nertsenhouderij moet worden onderworpen aan een stelsel van dierrechten.

Door het aantal rechten geleidelijk af te bouwen, verdwijnt de sector op termijn uit Nederland zonder dat ondernemers daar veel financiële schade van ondervinden.

Dat voorstel zal Tweede Kamerlid Ernst Cramer (ChristenUnie) vanochtend indienen tijdens het vervolg van het debat over een verbod op het fokken van pelsdieren. Volgens Cramer is het plan van PvdA en SP om de sector zonder financiële compensatie per 2018 te verbieden te rigoureus. Hij vreest dat ondernemers hierdoor veel schade kunnen oplopen.

Hoeveelheid rechten

In het voorstel van Cramer wordt de hoeveelheid rechten vastgesteld op het huidige aantal in Nederland gehouden nertsen. Bedrijven die stoppen, moeten 60 procent hiervan inleveren; het overgebleven deel mag vrij worden verhandeld. Als de onderneming op zoon of dochter wordt overgedragen, mogen alle dieren worden behouden, net als bij bedrijfsbeëindiging wegens arbeidsongeschiktheid. Ook bij verkoop binnen de familie bij het bereiken van de pensioenleeftijd wordt niet afgeroomd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het voorstel van PvdA en SP. Toch verwacht Cramer dat de voorstanders van een verbod per 2018 zijn plan serieus in overweging zullen nemen. Want ook de Senaat moet zich nog over de kwestie buigen en daar is, anders dan in de Tweede Kamer, de positie van ChristenUnie doorslaggevend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Goed voorstel van CU om een verbod van tafel te krijgen! HaHa een beetje handige ondernemer (en dat zijn nertsenhouders) omzeilt deze voorgestelde constructie zo.

 • no-profile-image

  martin

  Wat een onzin van de CU. Op deze manier komt de nertsenhouderij gewoon in het buiteland waar de verzoring van de dieren minder goed is.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  goeie regeling. goede bedrijven kopen de slechtere op en uiteindelijk worden er minder nertsen gehouden. De sector betaald dus zelf de kosten van de sanering.

Of registreer je om te kunnen reageren.