Redactieblog

157 x bekeken

Boerenleider op Filipijnen vermoord

Op de Filipijnen is de vicevoorzitter van de Filipijnse boerenorganisatie Pakisama, Rene Peñas vermoord.

Peñas, 51 jaar, was met twee anderen op weg naar huis toen hij door twee onbekende mannen werd beschoten. Hij overleed ter plaatse. Peñas kwam als boerenleider op voor de belangen van de kleine, arme boeren. Zo zette hij zich in voor een landhervormingswet die de structurele armoede van kleinschalige boeren moet verminderen.

Grootgrondbezitters hebben veel grond op de Filipijnen op onrechtmatige wijze ingenomen. Via de landhervormingswet wil Pakisama de landbouwgrond eerlijk verdelen en teruggeven aan de boeren. Deze wet is 30 mei aangenomen.

'Blijkbaar zijn er op de Filipijnen echter krachten die het niet zien zitten dat boeren zich organiseren en hun stem laten horen. Deze stromingen schuwen geweld daarbij niet: Rene Peñas is al de derde boerenleider in zeven maanden die vermoord is', aldus Alterra, de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die samen werkt met Pakisama.

Of registreer je om te kunnen reageren.