Redactieblog

6 reacties

Actievoeren, ja of nee?

Het bruist van acties bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en zusje Dutch Dairymen Board (DDB). Haalt het wat uit? De meningen verschillen.

"Het werkt contraproductief" zegt directeur Dirk Duijzer van de Rabo."Zeur in het openbaar niet om steun," is zijn mening. Hij voelt meer voor overleg met LNV en in Brussel. Ook moeten de boeren meer in eigen kracht geloven. "Zet stevig in op voedselveiligheid en landschapsonderhoud," is zijn advies.

Hoe anders is de praktijk. DDB gaat woensdag met de Europese evenknie EMD met trekkers demonstreren in Brussel. De NMV ondersteunt een actie tegen de kwantumtoeslagen bij FrieslandCampina. Bovendien eist de NMV in een brief aan voorzitter Wantenaar openheid over de gouden handdrukken van de vertrekkende directieleden Spierings en Boudewijns. Kortom, allemaal actie.

Tot groot genoegen van superboer Jan van Weperen, oud-voorzitter van de sector melkveehouderij van de LTO. Die zegt dat actievoeren zeker zin heeft. Hij geeft zijn oude nest een veeg uit de pan: "de LTO moet acties organiseren, zoals de NMV dat deed. De LTO moet laten blijken dat ze zich bewust is van de ernst van de situatie".

Deze oproep helpt niet. Siem-Jan Schenk benadrukt dat de LTO inzet op overleg op bestuurlijk niveau. Hij zit daarmee volledig op de lijn van Rabo-directeur Duijzer.

De twee stromingen worden steeds duidelijker. Aan de ene kant de militante DDB en NMV en daarnaast de belegen overleggers Rabo en LTO mensen. Vullen ze elkaar aan of verzwakken ze de positie van de steeds kleiner wordende groep boeren? Vooralsnog geloof ik het laatste.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Resultaat van de actie: een foto van een stel wildplassende boeren in een groot ochtendblad. Is dat de publiciteit die we zoeken? Ik ben blij dat de LTO zich daar niet voor leent. Dan is overleggen beter.

 • no-profile-image

  nog meer

  Vreemd hoor. een groep die echt opkomt voor de belangen van de boer en niet voor de secondaire landbouw (rabo, vion, overheid enz) zoals lto dat doet noem je militant ????? Rare gedachtenkronkel...............

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vergaderboer, maar hoe rijm je dat dan? Als je standsorganisatie en de bank waar je je financiele sores mee regelt beide verkondigen dat er binnen 5 jaar ongeveer de helft verdwenen is. Dit zijn wel je huidige leden en klanten waar je voor op moet komen. Dat een bank haar geldstromen wel op peil zal houden is klaar, maar om nog lid te blijven van deze belangenbehartiger lijkt mij totaal overbodig.

 • no-profile-image

  kwantumtoeslag

  Leden van RFC kunnen de actie tegen de kwantumtoeslag steunen door dit kenbaar te maken bij Leo Lacroix. Zijn email adres is: l.lacroix@hccnet.nl .
  Hoe meer leden dit doen hoe groter de kans wordt, dat dit gerealiseerd kan worden.

 • no-profile-image

  gert

  LTO en de Rabobank hebben zich een te regenteske defensieve houding aangemeten,ze moeten een meer actieve houding laten zien, richting Verburg en Brussel, willen ze dat er nog boeren overblijven,ook de acties van Franse boeren geeft te denken over de macht van de supermarkten in winstmarges,het gaat over de machtsconcentratis van de supers tegen de boeren ,die tegen elkaar uitgespeeld worden met medewerking van de NMA

 • no-profile-image

  Jan

  Jammer dat 'Vergaderboer' het opkomen voor de belangen van je bedrijf en gezin bestempelt als 'militant'!!! Dit zegt héél veel over AGD. Jammer dat jullie niet een objectief beeld kunnen schetsen. Wij als melkveehouders zijn zelf prima in staat er een oordeel aan te hangen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.