Redactieblog

261 x bekeken

WUR: warm weer zorgt voor voorsprong natuur

De achterstand in de natuur van dit voorjaar is volledig ingehaald door de warme aprilmaand.

Dat concludeert de Wageningen UR. Bomen en kruiden bloeien uitbundiger maar korter en ruim twee weken vroeger dan normaal. Aan het begin van het voorjaar concludeerden deskundigen nog dat de natuur zes weken achter liep door de lange koude winter. Deze achterstand is hiermee ruimschoots ingehaald.

De gemiddelde temperatuur in april 2009 komt volgens het KNMI ruim boven de 12 °C uit terwijl 8,3 °C normaal is. Alleen april 2007 was nog warmer. Ook is er weinig neerslag gevallen, vooral in de noordelijke helft van het land. Op veel plaatsen viel minder dan 15 mm, terwijl de maand normaal 44 mm oplevert. Twee jaar geleden was april met een landelijk gemiddelde van slechts 0,4 mm en op veel plaatsen geen druppel nog een stuk droger. Nu regende het soms nog flink en viel in het zuiden plaatselijk 50 mm.

De zon scheen in april meer dan gemiddeld: over het land ongeveer 225 uur tegen 162 uur normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.