Redactieblog

743 x bekeken 2 reacties

WUR: aantal muggen en knutten neemt toe

Het aantal steekmuggen en knutten zal de komende jaren toenemen.

Dat concludeert Piet Verdonschot, zoetwater-ecoloog bij Alterra van de Wageningen UR. De toename van het aantal dieren hoeft niet automatisch voor meer overlast te zorgen, aldus de onderzoeker. Verdonschot deed onderzoek naar steekmugggen- en knuttenproblematiek bij klimaatverandering en vernatting in Nederland, in opdracht van het ministerie van landbouw.

Als gevolg van de globalisering komen nieuwe soorten makkelijker dan voorheen ons land binnen. Door de klimaatverandering kunnen deze soorten zich makkelijker in Nederland vestigen. "Al gebeurt dat nu nog maar zelden. De tijgermug is alleen nog in kassen gesignaleerd na importen van producten uit Azië. In de natuur heeft deze mug zich nog niet kunnen vestigen", aldus Verdonschot.

Levenscyclus

Hij voorziet wel dat de soorten die nu in Nederland voorkomen een kortere levenscyclus zullen krijgen door de klimaatverandering. "Daardoor zouden we met andere en mogelijk hogere aantallen muggen en knutten te maken krijgen." De ecoloog voorziet in ieder geval een toename van het aantal huissteekmuggen. De overheid kan hier maatregelen tegen nemen door het leefmilieu voor de insecten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Hierbij moet vooral gekeken worden bij de aanleg van nieuwe natte natuur.

Verdonschot vindt dat het kennisniveau over knutten en muggen te laag. "We hebben er steeds meer mee te maken, onder andere door globalisering en klimaatveranderingen. Extra onderzoek is nodig". Hij doelt zowel op extra basiskennis als op meer inzicht in risico’s op overlast en eventuele toekomstige ziekten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Muggen en knutten kun je kweken,moet je veel land onder water zetten.

  • no-profile-image

    gert

    Met vernatting kun je het leefmilieu van de mens ondragelijk maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.