Redactieblog

389 x bekeken

'Verdoving bij castratie beter voor gezondheid'

Het verdoofd castreren van biggen heeft een positief effect op de gezondheid van de big. Dat zei bedrijfsleider Sjaak Rutten van varkensbedrijf Princepeel op een ZLTO-bijeenkomst.

"Het is even wennen en het lijkt veel langzamer te gaan. Maar nu we dit een tijdje doen, ben ik heel positief. Door de verdoving kun je nauwkeuriger te werk gaan. Het sneetje is netter, je kunt de teelballen netjes afsnijden, in plaats van dat je ze er snel uittrekt en je kunt het wondje beter ontsmetten", legt Rutten uit. "Het langzamer werken wordt zo zeker terugbetaald."

Rutten merkt tevens op dat drie van de vier antibioticumbehandelingen bij biggen wordt uitgevoerd bij jonge borgen en niet bij de jonge zeugen. De varkenshouder wijt dat voor een belangrijk deel aan de castratie.

Veel varkenshouders melden dat ze problemen hebben met de werksnelheid en dat de dieren meer stress zouden ondervinden van de CO2-verdoving.

Of registreer je om te kunnen reageren.