636 x bekeken 2 reacties

Verburg wil strengere regels voor verdoven pluimvee

Het elektrisch bedwelmen van pluimvee werkt niet goed. Een aanzienlijk deel van dieren wordt in de waterbaden onvoldoende verdoofd. Landbouwminister Gerda Verburg wil daarom per 1 september de regels aanscherpen.

Uit onderzoek van de Animal Science Group (ASG) blijkt dat bij andere soorten dan vleeskuikens de combinatie van de gebruikte frequentie en stroomsterkte vaak niet tot bedwelming leidt. Omdat de wet hierover niets zegt, gaat Verburg deze aanpassen. Tegelijkertijd zoekt de sector naar andere bedwelmingsmethoden.

”Wij hadden deze signalen eerder al opgevangen en zijn op zoek gegaan naar andere methoden”, legt Nepluvi-voorzitter Jan Odink uit. ”We hebben nu vier initiatieven en hebben de minister om steun gevraagd om deze verder te onderzoeken en uiteindelijk te implementeren. Als blijkt dat deze methodes effectief zijn kunnen ze vrij snel ingevoerd worden.” Het gaat hierbij in alle vier de gevallen om elektrische verdoving.

Het liefst verbiedt Verburg de huidige waterbadmethode, maar daar is in Europa volgens haar te weinig draagvlak voor. Toch heeft zij onlangs een brief gestuurd aan EU-commissaris Androulla Vassiliou (gezondheid) met de vraag of er een onderzoek kan komen naar de uitfasering van deze bedwelmingstechniek voor pluimvee.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eleonora tolsma

  Aan het verdoven van dieren en de slachtmethode,s had met de huidige technieken en kennis al veel eerder iets gedaan moeten worden,de meesten van ons willen graag een stukje vlees eten ,maar ook hun handen niet vuil maken,dat is tegen dieren welzijn en onethisch verantwoord,de mensen dus de slachters die het werk doen ,moeten een uitstekende opleiding krijgen en begeleiding vooral in het dierenwelzijn,dus minister Verburg heeft nog een levenstaak,maar laat zij het voorbeeld stellen!

 • no-profile-image

  l wassink

  ik lust heel graag een stukje kip
  maar vind wel dat deze dieren humaan gedood moeten kunnen worden
  dat ontbreekt er nog wel eens aan heb ik begrepen
  mijn stelling: als men op de maan kan komen moet het toch ook mogelijk zijn om dieren pijnloos te doden
  vr groeten bert

Of registreer je om te kunnen reageren.