2 reacties

Verburg wil positieflijst te houden dieren

Landbouwminister Gerda Verburg wil bij wet vastleggen welke zoogdieren gehouden mogen worden.

Zij werkt aan een zogeheten positieflijst, die in een later stadium kan worden uitgebreid naar andere soorten.

Dit initiatief is niet nieuw. Al in 1992 is in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) opgenomen dat het houden van dieren is verboden, tenzij de soort voorkomt op een positieflijst. Deze is echter nooit opgesteld. Handhaving van een dergelijke lijst is lastig, met een beperkt praktisch nut tot gevolg.

Dat bezwaar bestaat nog steeds, erkent Verburg. Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de situatie bovendien nog complexer gemaakt. Een positieflijst moet openstaan voor bezwaar- en beroepsprocedures zodat belanghebbenden via de rechter het schrappen of toevoegen van soorten kunnen afdwingen; dit kan leiden tot een instabiel systeem.

Toch wil Verburg hiermee aan de slag. Om te voorkomen dat de lijst te lang en complex wordt, beperkt zij zich in eerste instantie tot zoogdieren. Vogels, reptielen en insecten mogen daarom vooralsnog in de regel zonder beperkingen worden gehouden. Wel wordt de lijst later met andere soorten aangevuld.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    staan er ook koeien,schapen,varkens en paarden op ??? zoniet ,dan is het gebeurd met de nederlandse veehouderij !!

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Verrek, vanmorgen las ik dat zij gisteren regels wilde verminderen. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

Of registreer je om te kunnen reageren.