Redactieblog

269 x bekeken

Varkens geruimd op varkensbedrijf met H1N1

Op het Canadese varkensbedrijf dat besmet is met Mexicaanse griep H1N1 zijn dit weekend 500 varkens geruimd.

De dieren werden vanuit dierwelzijnsoogpunt geruimd. Doordat het bedrijf onder quarantaine staat, kan varkenshouder Arnold van Ginkel geen dieren afvoeren. Dit leidt tot overvolle stallen op zijn bedrijf in Alberta. Preventief ruimen was hierdoor de enige optie. De overige 1.700 varkens op het bedrijf staan nog steeds in quarantaine.

De Canadian Pork Council reageert positief op het snelle handelen van Alberta Pork en de de Canadese voedselautoriteit. Bij de ruiming werden zowel gezonde als dieren met griepverschijnselen geruimd. De dieren komen niet in de consumptie terecht. Het bedrijf is sinds 28 april onder quarantaine. Onder normale omstandigheden levert het bedrijf honderd slachtvarkens per week af. Doordat het een gesloten bedrijf is, gaat de biggenproductie op het bedrijf door.

Van Ginkel is in 2003 uit Nederland naar Canada verhuisd om daar een varkensbedrijf op te bouwen. "Het was onze droom om hier een bedrijf op te bouwen. Deze droom veranderde in een nachtmerrie toen duidelijk werd dat onze zeugen besmet waren met H1N1", zegt Van Ginkel in een verklaring aan de Canadese pers.

Hij heeft direct de dierenarts gebeld toen de dieren ziekteverschijnselen vertoonden. "Onze eerste zorg was dat het virus niet verder zou verspreiden naar mensen of dieren", aldus Van Ginkel. De schade als gevolg van het ruimen zal vergoed worden, zegt Herman Simons van Albert Pork Coucil.

Of registreer je om te kunnen reageren.