332 x bekeken 8 reacties

'Stad moet betalen voor platteland'

Rijke steden moeten meebetalen om de bevolkingskrimp in landelijke regio’s tegen te gaan. Volgens minster Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) is dat nodig om het voorzieningenniveau en daarmee de leefbaarheid op het platteland in stand te houden.

Dat zei hij in een interview vandaag in Trouw. Van der Laan vreest dat in Nederland spookdorpen naar Frans voorbeeld zullen ontstaan als er niet snel wordt opgetreden. Hij noemt de bevolkingskrimp een nationaal probleem dat hoog op de politieke agenda zou moeten staan.

Een mogelijke oplossing is dat de Randstad investeert in de probleemgebieden. Volgens de minister biedt het platteland veel mogelijkheden voor toerisme en recreatie, waar inwoners van rijke gemeenten ook van kunnen profiteren. Bovendien is het landelijk gebied een aantrekkelijke woonplaats voor mensen uit drukke steden. "Steden en platteland bieden elkaar kansen", aldus Van der Laan.

Met dit plan neemt de minister alvast een voorschot op de bestuurdersconferentie over dit onderwerp volgende maand. Hiervoor zijn ook gemeenten en woningbouwcorporaties uitgenodigd. De bijeenkomst resulteert in een nationaal actieplan later dit jaar. Vorig jaar installeerde het kabinet ook al een werkgroep, onder leiding van oud-minister die onderzoek doet naar bevolkingskrimp in Heerlen en de manier waarop dit kan worden tegengegaan. De resultaten hiervan moeten ook in andere gemeenten gebruikt kunnen worden.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2025 in drie op de vier landelijke gemeenten de bevolking zal dalen. In stedelijke regio’s is slechts in een kwart sprake van een krimp. Met name het noordoosten van Groningen en delen van Limburg krijgen te kampen met een flinke bevolkingsafname. De afgelopen jaren bedroeg de krimp hier gemiddeld 3 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lekker frisse

  De stad is toch de plek vol met criminele, hoeren, drugsverslaafden, verkrachtigters, moordenaars en pedofilen ?? Daar waar men helemaal niets met iemand te maken wil hebben ?? Daar waar je geen hand voor je ogen ziet omdat de hele stad vol zit met smeer, troep en smog door die enorm vervuilende industrie en autos ? Daar waar de mensen vele malen slechtere leefomstandigheden hebben als dieren op het platteland ? Daar waar veel te veel mensen opelkaar gepropt zitten zodat er allelei ziektes ontstaan ? Daar waar men eenzaam sterft en andere mensen hier heel laat achter komen ? Nee laat mij maar lekker op het platteland en dat geld mogen die viezelingen lekker zelf houden, kunnen ze alles weer eens een beetje opruimen en gebruiken om mensen te helpen. Zij hebben het veel harder nodig dan wij

 • no-profile-image

  Tom

  De EHS en Natura 2000 zijn blijkbaar belangrijker dan de leefbaarheid op het platteland. Het geeft alleen maar beperkingen en daardoor onzekerheid. De peilers van de economie worden daardoor weggemaaid. Een van de voornaamste peilers is de voedsel voorziening. Dus de boeren en tuinders die zorgen voor het voedsel. Als die het goed gaat, profiteren er veel mee. Maar door al die natuur ontwikkeling met vooral zijn beperkingen en veel nadelen, kunnen de boeren en tuinders hun bedrijf sluiten. Dit is het voornaamste probleem op het platteland! De economische activiteit wordt kapot gemaakt!!!!

 • no-profile-image

  gert

  Als de bevolking weg trekt,komen er criminelen voor terug,met veel hennepkwekerijen en andere activiteiten

 • no-profile-image

  johan

  minister deppresief ? nou moe ik dacht zo iemand in zijn positie wel een beetje sterker was

 • no-profile-image

  Wil

  In mijn dorp bouwen ze er weer een wijk bij. We hebben al een gaswinning, een proefveld gentech. in de buurt, laagvliegende oefenhelicopters en rellen tijdens de jaarwisseling. De mensen groeten alleen de eigen kerkgangers en treiteren alle anderen. Het is verdeel- en heers. Gezelligheid is er niet buiten de eigen kleine familie. Winkels ontbreken, voorzieningen zijn er niet. Op de wegen wordt te hard gereden en ze zijn stikvol met dubbele aanhangers van vrachtwagens. Het is er daarom zeer ongezond door fijnstof. 's nachts wordt er met lichtbakken gestroopt. De lucht is 's nacht helderrood door de kassen. Homo's worden getreiterd en bedreigd. Vrouwen worden gediscrimineerd en mogen niet meepraten. Drank en drugs gebruik is overmatig...erger dan in de grote steden. Veel incest in de gelovige scene. Waarom wil een fatsoenlijk mens hier eigenlijk nog wonen?

 • no-profile-image

  Marinka

  Platteland is toch de plek waar massaal dieren worden gehouden in rothokjes? Waar kassen de nacht hel kleuren? Waar een handjevol mannen de macht hebben en houden en vrouwen en minderheden behandelen als "ding"? Is het gek dat mensen er weg trekken en naar de stad willen? Vele dorpelingen hebben vanuit hun identiteit stedelingen weggetreiterd op manieren die niemand zal geloven, zo bont maakten ze het en het werd alom geaccepteerd. Nu niet piepen, nu deze zelf in gang gezette trend zich voortzet. Met enige gastvrijheid had veel ellende voorkomen kunnen worden. Het werd vaak kinderlijke benepenheid. Nu maar op de blaren zitten!

 • no-profile-image

  goede boer

  Niet zo vreemd dat er Nederland spookdorpen ontstaan. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door een manco in ons belastingstelsel. Tot in iedere uithoek van Nederland wordt geacht dat er belasting wordt betaald. Maar daarna is het niet zeker dat de betaalde belasting ook weer als gemeenschapsgeld in ieder uithoek van Nederland terugkeert. Landelijk is het altijd de praktijk geweest dat kabinet en parlement in Den Haag besluiten dat ons belastinggeld voor het merendeel maar besteed moet worden in de eigen leefomgeving van de regering. Zijnde de Randstad. Vele woorden worden gesproken over "waaraan" belastinggeld zal worden besteed. Maar tot nu toe kwam er geen enkel woord over de lippen op welke "plek" ons belastinggeld wordt aangewend. Jarenlang heeft er daardoor een scheefgroei kunnen onstaan tussen Randstad en het platteland. De Randstad heeft legaal, via de uitvoering van ons belastingstel , haar eigen leefomgeving kunnen verrijken ten koste van het platteland. Ook op lokaal gebied op het platteland is met het besteden van gemeentelijke belastingen dezelfde handelswijze bewijsbaar aan te tonen. In de plattelandsgemeenten in mijn regio is het zo, dat het dorp waar het gemeentehuis staat óók de grootste economische activeit plaatsvindt. Gemeentebesturen hebben er een handje van om gemeentelijke belastingen niet ver van het gemeentehuis aan te wenden. Met een rondreis door mijn regio is dat duidelijk waar te nemen. Wat aan de late kant, maar terecht dat Minister van der Laan daar nu eindelijk eens aandacht aan besteed. En vreemd dat de journalisten van onze Nederlandse media, als waakhonden van ons gemeenschapsgeld, alleen maar oog hebben gehad voor het belang "waaraan" belastinggeld wordt besteed. En er nooit bij stil hebben gestaan dat, "waar" ons gemeenschapsgeld wordt aangewend, wel eens net zo belangrijk kan zijn.

 • no-profile-image

  Delfin

  De landelijke overheid betaalt al extra geld voor de probleemwijken in de grote steden (waar heeft dat toe geleid?). Nu moeten de steden op hun beurt gaan betalen aan plattelandsdorpen. Wat een onzin allemaal. Laten we het gewoon transparant houden. Geen aanvullende regels en maatregelen, de ambtenaren en alles daar om heen hebben (hoop ik) wel wat beters te doen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.