Redactieblog

1 reactie

Schade na noodweer lijkt mee te vallen

De schade als gevolg van het noodweer van maandag en dinsdag lijkt mee te vallen.

Dat blijkt tijdens een telefonische rondgang. Vooral hagel veroorzaakt schade aan gewassen. De schade door regen en wind lijkt beperkt.
Verzekeringsmaatschappijen Interpolis, Agriver en Vereinigte Hagel melden in totaal enkele honderden schademeldingen. In totaal verwacht Interpolis ongeveer 500 schademeldingen te ontvangen met een schade van 1,5 tot 2 miljoen euro. "Gezien het weer lijkt de schade mee te vallen", aldus Interpolis. "Vooral in West-Brabant, West-Friesland, de Noordoostpolder en de Veenkoloniën is hagelschade", aldus Marien Boersma van Agriver. De schade wordt vooral gemeld in suikerbieten, uien, bloembollen en consumptieaardappelen. Ook is er schade aan kassen en in hardfruit.

In het West-Brabantse Woensdrecht vielen hagelstenen met een doorsnede van 5 centimeter. "Hier is zeker schade in de gewassen", aldus Luc Remijn van DLV Plant Zuid-West. Met name plantuien zijn in het huidige groeistadium gevoelig voor hagel. "Suikerbieten en aardappelen zijn ook wel gevoelig, maar die kunnen zich in dit stadium van de groei nog herstellen. Wanneer bij uien de pijp door hagel wordt afgeslagen ontstaat er zeker schade", aldus de adviseur. De regenval, tot 60 millimeter in delen van Zuid-Holland, lijkt niet tot hele grote problemen te leiden. "Als het water afgelaten kan worden en de gewassen niet twee dagen in het water staan zal de schade meevallen", voorziet Remijn.

Noordoostpolder

In de Noordoostpolder is veel schade in akkerbouwgewassen. Voor tulpen, uien en winterpeen hebben door de hagel een klap gekregen. Wintergerst, dat al voor een groot deel in de aar staat, is op veel plaatsen platgeslagen. Op uienpercelen in het gebied is 60 tot 70 procent van de pijpjes eraf geslagen. Dat kan zich herstellen, mits het groeipunt van de plant niet is geraakt. "Een achterstand is onvermijdelijk", voorzien deskundigen. Dat geldt ook voor de winterpeen, die zo’n 2 centimeter hoog staat. Veel van die kiemplantjes zijn afgehakt door het noodweer. De groei van getroffen tulpenbollen stagneert door de hagelschade.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boertje

    de gelderse- en utrechtse vallei tellen zeker niet mee waar honderden bomen zijn ontworteld

Of registreer je om te kunnen reageren.