Redactieblog

Rusland breidt importstop varkensvlees uit

Rusland heeft de importstop van varkensvlees uit landen die getroffen zijn door Mexicaanse griep uitgebreid.

Door de vondst van het virus bij varkens in Canada is het aantal provincies waar vandaan Rusland geen vlees wil uitgebreid. Rusland staat de import van rauw varkensvlees uit Spanje en drie provincies in Canada niet toe. Ook heeft Rusland de import van rauw varkensvlees of rauwe varkensvleesproducten uit delen van de Verenigde Staten en Midden-Amerika stil gelegd. Bij zes staten, Alabama, Arkansas, Georgia, Louisiana, New Mexico and Oklahoma is de importstop opgeheven.

Rusland benadrukt dat ze alleen eventuele importverboden opleggen van landen waar ze varkensvlees van importeren. "Uit Groot-Brittannië importeren we bijvoorbeeld geen varkensvlees vanwege maatregelen door de MKZ-uitbraak in 2008", aldus een woordvoerder.

Rusland trekt zich niets aan van de oproep van de wereldgezondheidsorganisatie en de wereldhandelsorganisatie dat varkensvlees niets te maken heeft met de uitbraak van Mexicaanse griep. "Gezondheidsdeskundigen moeten zich op hun eigen zaken richten en niet de wereldhandel van varkensvlees promoten", zei Nikolai Vlasov, de hoogste veterinair van Rusland tegen persbureau Reuters.

Of registreer je om te kunnen reageren.