Redactieblog

4 reacties

Red het platteland

Onder de titel Red het platteland is in dagblad Trouw een serie artikelen opgenomen over de verloedering van het platteland. De bevolking krimpt, jongeren trekken weg naar de Randstad, de economische activiteit staat onder druk, huizen staan leeg, de leefbaarheid neemt af.

Minister Van der Laan is in Limburg geweest en ziet in dat er spookdorpen zullen ontstaan. Hij wil daarom dat rijke gemeenten in de Randstad gaan meebetalen aan het leefbaar en aantrekkelijk houden van armere dorpen, steden en regio’s. Van der Laan is geschrokken van de gevolgen van de afname van bevolkingsgroei op het platteland en de trek van jonge mensen naar rijkere regio’s. Hij werd er zelfs depressief van. Dat is allemaal onzin. Er worden echt geen dorpen afgebroken en trouwens wat is daar erg aan als er toch niemand wil wonen?

Een van de voorbeelden die steeds worden genoemd, is de Blauwe Stad in Oost-Groningen. Daar is een gat gegraven, er is goede landbouwgrond onder water gezet en er worden huizen aan het water gebouwd. De verwachting was dat daar rijke westerlingen op af zouden komen. Daar komt niets van terecht. Een enkele Appingedammer woont daar nu naast zijn aanlegsteigertje en daarmee is het project mislukt.

Is dat nu een goed voorbeeld van verloedering? Natuurlijk niet. De plannen deugden al niet. Welke rijke westerling gaat er nu tussen de Veenkoloniale aardappelen wonen? Dan zoek je toch een chalet aan het meer van Genève? Het enige dat je moet doen is dat soort plannenmakers opsluiten.

Krimp is helemaal niet erg. Wel erg is een overheid die steeds uitgaat van groei, ook op lokaal niveau. Elk gehucht plant zijn eigen industrieterrein en zijn eigen nieuwbouw. Het platteland verloedert niet doordat mensen wegtrekken, maar doordat gemeentebesturen het verpesten met megastallen, windmolens, nationale landschappen en woningboulevards.

Daarom overweeg ik ook om het platteland te verlaten. Als minister Van der Laan echter een flink bedrag overmaakt, wil ik wel in het buitengebied blijven en meehelpen ons dorp leefbaar en aantrekkelijk te houden en te strijden tegen de verloedering.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Delfin

  ach, vanuit een plattelandsdorp kun je tenminste nog wegtrekken. Hier in het westen sta je minstens een uur in de file voordat je uberhaubt de bebouwde kom uit bent. Maar het gevaar van wat de minister beoogt, is dat de plattelandsdorpen net een natuurgebied gaan worden, er wordt veel geld ingestoken en als je er bent kom je (op de heer Bruil met een zakje geld na) niemand tegen. Er zijn gewoon te weinig liefhebbers voor het platteland.

 • no-profile-image

  B.Teunissen

  Is veel te kort door de bocht om nationale landschappen te vergelijken met woonboulevard's,windmolens en megastallen.Aan een nationaal landschap
  is niets mes mee in vergelijking met die
  andere verstorende elementen.

 • no-profile-image

  Dj

  De spijker op z'n kop; kloppend verhaal.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mr. Bruil, als een autoriteit op het gebied van de rechtspraak ben ik ontzettend blij met uw uitspraak.
  Als plattelandsbewoner zonder agrarisch bedrijf ,geeft u aan best te willen meehelpen het platteland aantrekkelijk te maken voor stedelingen. Maar wel als Van der Laan een fiks bedrag overmaakt.
  Verdikkie, u heeft precies dezelfde denkwijze als boeren. Niks mis meer hoor, ik ben opgelucht dat we niet langer hoeven te twijfelen aan onszelf!

Of registreer je om te kunnen reageren.