186 x bekeken 2 reacties

Nieuwe LNV-regels leiden tot minder lasten boer

Het landbouwministerie wil door regels aan te passen de administratieve lasten de komende jaren met ruim zeventig miljoen euro verminderen.

Met de invoering van het nieuwe mestbeleid en het vleeskuikenbesluit nemen de kosten voor het bedrijfsleven juist met tien miljoen toe, zo blijkt uit een voortgangsrapportage. In 2011 moeten de kosten van wet- en regelgeving voor alle burgers en bedrijven gemiddeld 25 procent lager zijn dan twee jaar geleden, vindt het kabinet. Voor het departement landbouw geldt een taakstelling van 18 procent.

Zo’n 3 procent is al gerealiseerd, onder meer door de herziening van het preventiebeleid voor zoönosen (3,4 miljoen per jaar), de invoering van de elektronische Gecombineerde Opgave (1,27 miljoen) en de wijziging van het ammoniakemissiebesluit (7 miljoen).

De komende jaren moet dit bedrag met nog zeker zeventig miljoen oplopen. LNV verwacht vooral veel van het toegankelijker maken van natuurgegevens; aan het einde van dit jaar moet er sprake zijn van een besparing van dertig miljoen euro. Het overige deel wordt gehaald door onder meer de invoering van de Wet dieren, de samenvoeging van verschillende natuurwetten en de aanpassing van de regels voor diergeneesmiddelen.

Vleeskuikenbesluit

Maar niet alle aanpassingen van wet- en regelgeving hebben een vermindering van de lasten tot gevolg. Zo leidt de aanpassing van het mestbeleid per 1 september juist tot een toename van 6,7 miljoen euro per jaar. Dit is vooral toe te schrijven aan de opname van flexibele normen. In juni wordt het vleeskuikenbesluit van kracht. Hierdoor moeten pluimveehouders aan meer voorschriften voldoen als zij de bezittingsgraad in de stallen opvoeren. Dit leidt ruim 2,7 miljoen euro aan extra kosten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    dirk

    De administratieve lasten voor het ministerie van landbouw verlagen???Wat heeft een boer hier aan???Wij krijgen alleen maar meer lasten al zegt men van niet!!!

  • no-profile-image

    a nonymus

    het meest verschrikkelyke dat een mens in zyn leven kan horen is: IK BEN VAN DE STAAT EN IK KOM U HELPEN. er zyn slechtere redenen voor zelfmoord, want moord is zinloos, de ambtenarenkanker woekert onstuitbaar voort, hshr4e

Of registreer je om te kunnen reageren.