Redactieblog

3 reacties

NAJK pleit voor nieuw landbouwbeleid op drie pijlers

Het Europese landbouwbeleid moet in de toekomst onderscheid gaan maken tussen drie speerpunten: voedselproductie, maatschappelijke waarden en kennis en innovatie.

Dat vindt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) . De organisatie voor jonge boeren heeft haar visie op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013 verwoord in het rapport 'Een zaaibed voor een GLB na 2013'.

Het NAJK vindt dat het veiligstellen van de Europese voedselvoorziening de belangrijkste taak is van het nieuwe Europese landbouwbeleid. “Dit voedsel moet op een manier geproduceerd worden die in overeenstemming is met de eisen ven de maatschappij, maar tegelijkertijd ook rendabel zijn voor de agrarische ondernemer”, aldus de jonge boeren. Het NAJK pleit voor een ontkoppelde hectaretoeslag en langlopenede afspraken over maatschappelijk diensten. Daarnaast zien de jonge boeren een makkelijke toegang tot kennis als belangrijk instrument om de doelstelling te realiseren.

“Het is duidelijk dat er na 2013 een nieuw Europees landbouwbeleid komt. Politici zijn er nog niet uit over hoe dit beleid er uit moet zien. We proberen met onze visie een aanzet te geven voor een goed beleid”, aldus voorzitter Wilco de Jong van het NAJK. De visie is aangeboden aan landbouwminster Gerda Verburg. “De minister reageerde positief. Vooral over het feit dat we alvast denken over de wijze waarop de combinatie van het produceren van voedselveilig voedsel en het voldoen aan de eisen van de maatschappij volgens ons het best vergoed kan worden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arie Noordam, inwoner van De Lier

  moeten dat nu onze belangenbehartigers van de toekomst worden? moeten we het terroristen van milieu defensie of de niet realisten van de dieren partij naar de zin maken? en ook nog geld verdienen?
  We moeten netjes produceren en verder ons eigen plan trekken.
  dat die minister niet door die loze woorden van die jongelui heen prikt is tekenend. als er wereld wijd een tekort aan voedsel ontstaat piepen ze wel anders

 • no-profile-image

  gert

  De retailers gaan voor de laagste prijs,de milieuorganisaties voor zoveel mogelijk natuur en de boer moet maatschappelijk en duurzaam produceren van de overheid.O de minister reageert weer positief.NAJK is weer tevreden

 • no-profile-image

  Ervaren veehouder

  Maatschappelijk verantwoord produceren! Laat me niet lachen, mooie woorden met geen inhoud!!! Wie gelooft nog in zulke maatschappij? Het voedsel mag niets kosten en het moet aan alle wensen voldoen! Dit is niet te koop! Jonge boeren als je nog iets wilt in de toekomst zul je een leger moeten organiseren die voor je belangen opkomt. Anders wordt je met de grond gelijk gemaakt. De maatschappij wil alles behalve betalen en verantwoordelijkheid dragen!

Of registreer je om te kunnen reageren.