Redactieblog

294 x bekeken 1 reactie

Muizenplaag blijkt moeilijk te voorspellen

Een plaag van veldmuizen is in Nederland moeilijk te voorspellen.

Dat concludeert de Zoogdiervereniging VZZ in een studie in opdracht van de het Faunafonds.

De muizenpopulatie is te bepalen aan de hand van directe methoden (vangen) en indirecte methoden als de roofvogelstand en de inhoud van braakballen van kerkuilen. Uit de studie blijkt dat het vangen van muizen zeer effectief is voor het bepalen van het aantal dieren. Deze methode wordt in Oost-Groningen toegepast, maar is niet geschikt om landelijk uit te voeren. Indirecte methoden blijken minder geschikt voor het volgen van de fluctuaties in het aantal muizen, omdat er meer factoren, waaronder het weer een rol spelen.

Een plaag is volgens de onderzoekers het beste te voorspellen aan de hand van de huidige methoden in combinatie van lokale proeven met muizengaten die dicht worden gedaan om vervolgens te kijken hoeveel gaten er binnen 24 uur weer geopend zijn. Het moment waarop de plaag komt kan bij deze voorspelling wel enkele maanden tot een jaar afwijken.

Uit de gegevens blijkt dat de muizenstand in Nederland sinds de jaren '90 is toegenomen. In 2004 was de muizenpopulatie op een hoogtepunt.

Aanleiding voor het onderzoek was de onverwachte veldmuizenplaag die in de zomer van 2004 in Noord-Nederland plaats vond. Met name op graslandpercelen in Zuidwest Friesland veroorzaakten de muizen veel schade. Het Faunafonds keerde voor deze schade 2,3 miljoen euro uit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    ganzenplaag wel te voorspellen

Of registreer je om te kunnen reageren.