Redactieblog

Minder voedselvergiftiging in EU

In 2007 zijn 5.609 uitbraken van voedselvergiftiging gemeld bij de Europese Commissie.

Dat blijkt uit een studie van de Europese voedselautoriteit Efsa. Daarmee is het aantal uitbraken met 2,2 procent gedaald ten opzichte van 2006.

Bij ruim eenderde van de uitbraken is definitief vastgesteld dat de mensen ziek werden door de consumptie van een specifiek voedingsmiddel. Bij de andere meldingen is een sterk vermoeden dat de besmetting door voedsel komt, maar dit kon niet bevestigd worden.

Bij de bevestigde uitbraken in de EU-lidstaten waren 39.727 mensen betrokken, waarbij ruim 3.000 mensen werden opgenomen in een ziekenhuis. Negentien mensen overleden door de voedselvergiftiging, waarvan in tien gevallen Sslmonella de oorzaak was.

Salmonella

Salmonella is de belangrijkste veroorzaker van voedselvergiftiging, gevolgd door virussen zoals het norovirus en campylobacter. Salmonella was bij 2.201 uitbraken (39 procent) de oorzaak. Ruim een kwart van deze uitbraken werd definitief bevestigd. Hierbij werden bijna 9.000 mensen ziek, waarvan 1.773 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen.

Eieren en eiproducten is met 14,6 procent de belangrijkste voedselgroep die voedselvergiftiging veroorzaakt. De meeste besmettingen vinden thuis plaats.

Duitsland telde met 1.405 de meeste uitbraken van voedselvergiftiging. Hiervan werden er 62 definitief bevestigd. Frankrijk telde er 984, die allemaal bevestigd werden. In Nederland zijn 345 uitbraken van voedselvergiftiging gemeld, waarvan er 37 definitief bevestigd werden.

Of registreer je om te kunnen reageren.