Redactieblog

Mestfabriek Orgaplus ligt stil

De productie bij mestfabriek Orgaplus International in De Krim ligt stil.

De mestverwerker hoeft hierdoor geen dwangsom te betalen die de gemeente Hardenberg het bedrijf had opgelegd. Buurtbewoners hadden geklaagd over stankoverlast van het bedrijf. Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Hardenberg had het bedrijf in februari een dwangsom opgelegd waarbij het bedrijf voor 11 mei maatregelen moest nemen tegen de geuroverlast. Dit kan door een extra geurfilter te plaatsen, aldus de gemeente. Orgaplus produceert hoogwaardige organische meststoffen die vooral gebruikt worden in de tuinbouw en fruitteelt.

Directeur Hans Jansen van Orgaplus meldt dat de fabriek al enkele weken stil ligt voor groot onderhoud. "Het gaat ook nog enkele weken duren. Ik verwacht dat we in totaal ongeveer twee maanden nodig hebben om groot onderhoud uit te voeren op de installatie. De fabriek is een nieuwe ontwikkeling die nu een jaar draait. Om het proces te verbeteren worden ook daar aanpassingen aan gedaan", aldus Jansen. In de fabriek komt ook een nieuw geur- en stofreinigingssysteem. "Hiermee voldoen we zonder twijfel aan de vergunning." De capaciteit van het reinigingssyteem is groter dan de productie van de fabriek. Wanneer de fabriek weer gaat draaien is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.