Redactieblog

214 x bekeken 7 reacties

Lage melkprijs, maar hoge superheffing

"Ik snap niets van boeren", zei een goede vriend – geen boer – tegen mij. "Ze klagen dat er teveel melk wordt geproduceerd, maar betalen ook dit jaar veertig miljoen euro boete omdat ze teveel melken".

Het is moeilijk hier een antwoord op te geven. Het is natuurlijk ook van de gekke dat we tegen de klippen op melken, terwijl er geen markt voor de zuivelproducten is. En toch doen we het. Zelfs nu we ieder jaar wat meer mogen melken omdat het quotum is verruimd.

Natuurlijk, ik weet ook wel dat het individu anders reageert dan de massa. De individuele boer gaat uit van zijn eigen bedrijf. Meer melk betekent vaak een lagere kostprijs. Dat is een goed doel om naar te streven. Dat vertel ik ook mijn goede vriend.

"Kletskoek", is zijn duidelijke antwoord."In elke markt voor grondstoffen is het zo dat, als je meer produceert dan de markt kan opnemen, de prijs daalt. Als je het doet, prima, maar dan moet je niet zeuren over een lage prijs. Dat is gewoon een gevolg van het eigen handelen. Bovendien, jullie staan alleen in Europa met jullie overproductie. Andere landen produceren wel minder. Die zullen blij zijn met hun Nederlandse collega's, die de markt verstoren".

Toch wel iets om over na te denken. Klagen over een lage melkprijs als we ver boven het quotum produceren is krom en heeft geen enkel effect. Daarom moeten we toch maar eens stevig nadenken over een quotum per zuivelfabriek. Dan kan er in ieder geval gestuurd worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  woudenbergh

  klopt deze stelling van de vrager, maar de invloed van een veehouder is nihil op de aanvoer van de melkplas dus melk hij maar door om toch nog melkgeld binnen tekrijgen. Het zelfde probleem als in de 30jaren. De stelling dat er minder gemolken is onzin!

 • no-profile-image

  Tom

  Stel dat je aan de geleverde melk 5 cent verdient, melkprijs - kosten (en dat is hoog, als ik velen hier moet geloven). Dan kun je beter 40 miljoen kg onder het quotum leveren (-5 ct / kg) dan 10 miljoen er overheen zitten (+5, maar -27,8 ct / kg).
  Dat bijsturen niet op het laatste moment kan heeft Vergaderboer al in een eerdere column verkondigd. Mijn 'boerenverstand' zegt dus dat je beter iets onder je quotum kunt mikken dat iets erboven. En als je dan in februari echt veel ruimte over hebt, verlease dan een beetje in plaats van pompen met krachtvoer.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Kijk, vergaderboer heefd na al die jaren eindelijk het licht gezien. Europeesquotum weg, fabrieksquotum ingevoerd en wie meer wil melken moet gewoon weer quotum kopen. Change has come.Yes we can. Probleem is echter dat men in productiecyclus zit. Bij doorlopende productieprocessen is het moeilijk om vraag en aanbod op korte termijn te sturen. Melkkoeien en fokzeugen bijv. hebben een ruime aanloop in productiecapaciteit . In een overschotmarkt kan men door slacht wel wat wegwerken maar andersom duurt het even. Wereldwijd productieniveau's verplichten is een utopie.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Quotum per fabriek is er al, dat is gelijk aan wat de quotum van de leveranciers bij elkaar opgeteld is. Het probleem is dat de bestuurders van de fabriek alles wat er is geleverd ook snel willen afleveren.

 • no-profile-image

  anneke

  Met dank aan LTO Nederland! Waarom niet het canadese systeem. Het blijkt wel dat de fabrieken de melk zo goedkoop mogelijk willen hebben. LTO, NZO, FrieslandCampina, volgens mij een vruchtbare samenwerking (voor hen dan tenminste)

 • no-profile-image

  gert

  de ene boer hoopt dat de andere boer zijn quotum niet volmelkt,ook het ruwvoer is het ene jaar beter dan het andere jaar.

 • no-profile-image

  boer

  waarom, waarom moet er van bovenaf gestuurd worden. Een boer is tich zelfstandig en kan/moet zelf in zijn eigen bedrijf sturen. Hij wil toch zo graag "ondernemer" worden genoemd.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.