Redactieblog

1 reactie

LTO wil bemestingsnormen per direct verhogen

LTO Nederland heeft het ministerie van landbouw gevraagd de gebruiksnormen voor de bemesting van vijf gewassen nog dit jaar te verhogen.

Volgens de landbouworganisatie is voor de groei van zaaiuien, wintertarwe, zomergerst, zomertarwe, prei en het bolgewas Zantedeschia meer mestgift nodig dan nu is toegestaan. LTO concludeert dit op basis van driejarig onderzoek door de Wageningen UR.

In het vierde Nitraatactieprogramma heeft landbouwminister Gerda Verburg met de Europese Commissie afgesproken dat het mogelijk is om tussentijds gebruiksnormen aan te passen per gewas mits hier landbouwkundige noodzaak voor is.

"Met de onderzoeksresultaten hebben we voldoende onderbouwing om de normen ook aan te passen", zegt akkerbouwvoorman Jaap Haanstra van LTO Nederland.

Voor de preiteelt pleit LTO voor een verhoging van de norm met 75 kilo naar 310 kilo stikstof per hectare. De norm voor zaaiuien moet met 45 kilo omhoog naar 165 kilo, terwijl de norm voor wintertarwe met 25 kilo moet stijgen naar 245 kilo stikstof per hectare. Voor zomergerst en zomertarwe is volgens LTO een verhoging van respectievelijk 10 en 20 kilo stikstof per hectare nodig, voor zantedeschia-bollen moet de norm om landbouwkundige redenen van 120 naar 185 kilo stikstof per hectare. LTO pleit ook voor het verhogen van de gebruiksnormen voor buxus, coniferen, rozen en vruchtbomen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Student

    Fosfaat is een groter struikelblok. Ik hoop dat LTO dat ook inziet??

Of registreer je om te kunnen reageren.