Redactieblog

3 reacties

Kunstmestprijs is gehalveerd

De prijzen voor kunstmest staan zwaar onder druk. Sinds januari is de prijs voor kalkammonsalpeter (KAS) vrijwel gehalveerd naar iets boven de 20 euro per 100 kilo.

De verwachting is dat de prijzen komende maanden verder dalen. Dat stellen kunstmesthandelaren.

De oorzaak van de dalende prijzen ligt vooral aan het prijsniveau in het buitenland en de dalende productiekosten. "De concurrentie met aanbod uit het buitenland is groot", aldus een woordvoerder van Triferto uit Doetinchem.

Dat onderschrijven kunstmesthandel Delta Voeders uit Vrouwenparochie en CZAV uit Wemeldinge. "In Frankrijk is de prijs al ruim onder de 20 euro gezakt. Het is mogelijk dat dit in Nederland ook gebeurt", aldus een woordvoerder van Delta Voeders.

Wereldmarkt

De vraag op de wereldmarkt is door het hoge prijsniveau van kunstmest en de dalende opbrengstprijzen voor gewassen aanzienlijk gedaald. In 2007 waren de graanprijzen hoog, waardoor boeren die normaal hun graan niet bemesten dit toch gingen doen voor een hogere opbrengst. Deze situatie is veranderd, waardoor de vraag is gedaald. Daarnaast wordt er nog steeds stikstofkunstmest geproduceerd. Hierbij zijn de productieprijzen gedaald door de lagere energieprijs ten opzichte van vorig jaar", zegt Ko Francke van CZAV.

Ook de vraag naar kunstmest in Nederland lijkt door de hoge prijs begin dit jaar iets minder. Boeren leggen geen voorraad aan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stammie

  Die woordvoerder van Triferto, is dat mischien Piet Jan Voorwinden. Laat me niet Lachen deze persoon voorspelde 3 dec nog via deze site dat de kunstmestprijzen niet zouden dalen. Dat zo'n onbetrouwbaar bedrijf ( of woordvoerder )nog om een mening wordt gevraagt is mij een raadsel!!!!!
  Iedereen wist in december dat kunstmestprijzen wel moesten dalen en hij doodleuk zeggen dat, dat niet gaat gebeuren en boeren bang maken dat het problemen gaat geven met uitleveren van kunstmest in dit voorjaar. Als je als AGD je taken als journalist serieus neemt had je hem nu op z'n minst moeten vragen waarom hij de boeren in december heeft proberen te naaien, anders ben je als agd ook geen knip voor de neus waard!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Ik ben het met Stammie helemaal eens.

 • no-profile-image

  hotmail

  Natuurlijk moet die kunstmestprijs naar beneden.wij niets verdienen dan de fabrikanten ook maar iets minder,ja toch????

Of registreer je om te kunnen reageren.