Redactieblog

339 x bekeken 1 reactie

'Kosten vaccinatie blauwtong lager dan in 2008'

Wanneer er in 2008 niet gevaccineerd zou worden tegen blauwtong, had Blauwtong serotype 8 40,9 miljoen euro schade veroorzaakt.

Dat blijkt uit een modelberekening van de leerstoelgroep Bedrijfseconomie van Wageningen Universiteit. De schade door blauwtong serotype 6 is in het onderzoek niet meegenomen. De schade was met 25,1 miljoen euro het grootste geweest in de rundveehouderij. De schapensector zou 15,7 miljoen euro schade oplopen, de geitensector 50.000 euro. De schade door BTV 8 zou in 2008 aanzienlijk minder zijn dan de 175 miljoen euro schade die in 2007 door blauwtong werd veroorzaakt.

In 2006, toen de ziekte voor het eerst in Nederland uitbrak, bedroeg de schade 32,4 miljoen euro. "De kosten van een vaccinatiecampagne vergelijkbaar als is uitgevoerd in 2008 bedroegen 12,9 miljoen euro, waarvan 5,8 miljoen euro door de Nederlandse bedrijven gedragen moest worden", aldus onderzoeker Annet Velthuis. De vaccinatiekosten zijn hiermee aanzienlijk lager dan de verwachte schade zonder vaccinatie tegen de ziekte.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Loo

    Hallo,kan iemand mij vertellen hoe het nu zit met immunitiet tegen deze ziekte?

Of registreer je om te kunnen reageren.