Redactieblog

Helft schapenbedrijven heeft antistoffen tegen BVD

Op bijna de helft van de schapenbedrijven in Nederland zijn antistoffen gevonden tegen Bovine Virus Diarree (BVD) of Border Disease Virus (BDV).

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Faculteit Diergeneeskunde, Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Op schapenbedrijven met antistoffen blijkt tussen 4 en 65 procent van de geteste dieren antistoffen te hebben. Bij 32 procent van de geitenbedrijven zijn antistoffen gevonden tegen BVD of BDV. Het onderzoek werd gedaan om een indruk te krijgen welke rol kleine herkauwers spelen bij BVD bij rundvee. Wetenschappers voorzien dat de rol van kleine herkauwers bij de BVD-problematiek mogelijk onderschat wordt. "Vooral als bij schapen vruchtbaarheidsproblemen zijn moet een dierenarts er rekening mee houden voor de koeien." De meeste besmettingen gaan van rund op schaap, maar besmetting van schaap op rund is in de literatuur ook beschreven.

Klinische gevallen van Border Disease komen bij schapen in Nederland vrijwel niet voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.