Redactieblog

1 reactie

Gezinsbedrijven rots in de branding? (2)

Handhaven gezinsbedrijven zich langer in een crisisperiode? Het hangt er van af hoeveel vet ze op de botten hebben.

Dat zien we nu. De melkprijs is slecht. Overtollig vee brengt te weinig op. Nuchtere kalveren zijn te goedkoop. En dat al gedurende een langere tijd. Het begint te knellen. Onze man van de bank verwacht dat in de zomer de moeilijkheden echt boven water komen drijven. Dan zullen onbetaalde rekeningen slapeloze nachten bezorgen.

Heeft het gezinsbedrijf hier meer last van dan een groot bedrijf? Ik denk het niet. Alle bedrijven hebben hiermee te maken. Het gaat er om hoeveel vet je op de botten hebt. Zowel grote als gezinsbedrijven kunnen teveel hebben geleend. Die komen het eerst in moeilijkheden.

Als er niet teveel schulden zijn hebben gezinsbedrijven wat meer kans te overleven. Grote bedrijven zitten met medewerkers, extra vaste kosten dus, waarop niet bezuinigd kan worden. Gezinsbedrijven hebben dat niet. Daar doen alle beschikbare handen het werk. Ook als er geen inkomen uitkomt. Het werk wordt echter wel gedaan. Sterker nog, in krappe crisistijden zal men proberen met die handen ook buiten het bedrijf nog wat te verdienen. Om te overleven.

Een gezinsbedrijf, met weinig vreemd vermogen zal een crisis gemakkelijker overleven dan een groot bedrijf met medewerkers. Samen met de investeringslasten vormt dat een te groot bedrag aan vaste verplichtingen. Anders is het met de grote bedrijven, die veel vet op de botten hebben. Die zullen de crisis benutten om met laagrentende leningen goedkope grond erbij te kopen om zo sneller te groeien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Blijkbaar kan vergaderboer maar niet ophouden om over grote bedrijven te blijven schrijven. Heb je nog steeds de pest erin dat je zoon Hans is vertrokken om niet meer terug te komen? Wat vet op de botten betreft: een paar kilo's minder wegen kan ik best hebben, er is toch geen lening bij de bank...HA,HA,HA

Of registreer je om te kunnen reageren.