Redactieblog

335 x bekeken 15 reacties

Gezinsbedrijf rots in de branding? (6)

De vrouw vormt de spil van het gezinsbedrijf. Zonder haar zou het spaak lopen. Is ze er gelukkig mee?

Haar taak is omvangrijk. Onbetwist de spin in het web. Zorgen dat er koffie is als er gasten zijn. En dat is vaak. Het eten koken, de spanningen tussen vader en zoon opvangen. De administratie doen. De telefoon bedienen en zonodig de handen uit mouwen steken. Op hoeveel bedrijven is de zorg voor de kalveren niet voor de boerin?

Dat alles soms gecombineerd met een baan buitenshuis. Om het gezinsinkomen aan te vullen. Reken er echter maar niet op dat de taken thuis daardoor verminderen. De boer gaat niet koken, geen huishoudelijk werk doen, zit niet klaar met een kopje koffie als zij thuiskomt van haar werk. Nee, haar rol thuis blijft hetzelfde.

Kortom, de vrouw in het gezinsbedrijf valt niet te benijden. Altijd aan het werk en weinig tijd voor eigen zaken. Als ze een opgeruimd erf wil hebben, zal ze dat vaak zelf moeten doen. Hoeveel boerinnen zitten niet op de grasmaaier en schoffelen de perkjes?

Ik durf de stelling aan dat veel boerenzoons op gezinsbedrijven geen vrouw kunnen krijgen omdat het beeld van de eeuwig werkende en zorgende moeder de jonge vrouwen afschrikt. Kijk maar naar 'boer zoekt vrouw'. Het is van de gekke hoe de boerenzoons worden verwend door de moeder, die zelf het vuur uit de sloffen loopt! Daar trapt geen moderne jonge vrouw in! Ouders zijn er vaak de oorzaak van dat de jonge boer geen vrouw kan krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Gelukkig staat mijn trouwdatum al vast!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  He Albert heb je een dochter die dan wel wil als mijn ouders verhuizen???????????? En ga jij met je 60e verhuizen om je zoon zo te dwingen tot trouwen?

 • no-profile-image

  Albert

  Het gaat er niet om ouders uit huis te sturen, vrijgezel. Het is alleen veel beter voor de jongen. Wie woont er nu nog thuis als hij dertig is? Dan is er toch wat niet pluis? Met jou opmerking geef je aan dat je er geen snars van begrijpt. Je zult dan ook wel eeuig vrijgezel blijven. en een huwbare dochter heb ik niet. Als ik ze wel had zou ik geloof ik niet zo gelukkig zijn als ze in jouw handen zou vallen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  De kans voor de moderne vrouw om de moeder overbodig te maken, daarmee bewijzen dat het ook anders kan.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  De ene keer willen vrouwen" echte" mannen, de andere keer "gevoelige"mannen. Soms kabouters met veel geld(Wesley Sneijder) en er komt misschien ook nog een tijd dat echte gevoelige boeren met geld ook weer "in"zijn.

 • no-profile-image

  de boerin

  Ik zal het nog 1 keer proberen uit te duiden: als jonge boerin zie ik om me heen dat er niet één andere boerin zin heeft om keihard met haar man mee te werken en ergens snap ik dat nog ook!
  Toch is het zeker veel beter voor een goedlopend bedrijf als je wel meewerkt, daar ben ik van overtuigd. Maar vaak is het financieel ook aantrekkelijker als de vrouw wel buitenshuis werkt, maar ze zijn ook een beetje lui die dames.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Vergaderboer schudt de hele emmer met cliche's maar weer eens leeg. De oorlog is ook al afgelopen opa!!!!!!!!!1111

 • no-profile-image

  Floor

  Een columnist en in dit gevaal een blogger heeft meestal juist de intentie/opdracht om iets heel zwart wit te stellen. Zodat er zoveel mogelijk reacties opgewekt worden. En dat mag vergaderboer toch doen?
  Ik moet als partner van een melkveehouder bekennen dat ik me persoonlijk herken in de 'clich'es' die vergaderboer opsomt. Met een eigen bedrijf werkzaam in en voor het onderwijs maar ook dus de melkveehouderij thuis, doe ik veel van de dingen die vergaderboer opsomt.
  Maar keer het eens om: wie plakt de band van de fiets van de vrouw, wie ververst de olie van de auto waarin de vrouw ook rijdt, wie zaagt de boom om in hetzelfde perk waarin de vrouw zit te wroeten... over clich'es gesproken!

 • no-profile-image

  klaas

  inderdaad de boerenzoon is vaak het persoonlijk bezit van de ouders,met het hebben van een zoon in het bedrijf valt of staat de zelfstandigheid van de ouders met een bedrijf

 • no-profile-image

  de boerin

  Helaas, vergaderboer heeft het heel erg bij het juiste eind. De boerenzonen willen best een andere vrouw dan hun moeder is/ was (want ze zijn toch oh zo modern), maar dan blijkt stiekem toch dat ze hetzelfde verwachten!
  Als de liefde maar groot genoeg is...

 • no-profile-image

  Gert

  Las net dat 27 procent van de boeren geen vrouw heeft en moeilijk kan krijgen. Dan is er toch wat aan de hand. De jonge boeren kunnen dan beter naar zichzelf kijken dan naar de vrouwen, die niet willen. En ik ben het er mee eens: de betuttelende en verzorgende moeders zijn mede de oorzaak van het ongelukkig en onvrijwillig alleen blijven van veel jonge boeren.

 • no-profile-image

  .

  Over dit onderwerp moet ik vergaderboer over veel zaken gelijk geven. Maar niet dat het een groot verschil is met de vrouw op een groot of klein bedrijf. Ik heb meer dan 20 mensen voor me werken. Mijn vrouw werkt buitenshuis en doet de tuin en helpt mij met een deel van de administratie. Zij werkt zeker meer dan 60 uur inc. eigen baan. Maar ik denk dat dat bij bijna alle ondernemers zo is. Staat de partner er niet achter en helpt ze niet mee dan komt het niet goed met de relatie. Ik denk ook dat het niets te maken heeft met wel of geen partner krijgen is. Ik denk dat als je echt een vrouw wilt er altijd wel een geschikte te vinden is. Maar je moet er wel aan werken! En daar ligt bij de meeste het probleem!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Albert geeft met zijn antwoord aan dat hij mij niet wil begrijpen. Wat ik wel begrijp is dat ik het nooit goed doe. Wat mankeert er aan dat mijn ouders bij mij in huis wonen totdat ik ga trouwen????????? Wat zou er niet pluis zijn?????????????? Wat ik wel begrijp is dat ik niet snap waarom er geen vrouw wil, en dat er mensen als Albert nodig vinden om zo negatief te doen snap ik ook niet, gelukkig maar goed dat hij geen huwbare dochter heeft, heb ik dan ook geen negatief doende schoonvader.

 • no-profile-image

  Albert

  Vergaderboer schetst een serieus probleem. Het ligt vooral aan de ouders. Die verwennen de zoon en blijven veel te lang op de boerderij wonen. Ze kunnen beter als ze 60 zijn het bedrijf verlaten en de zoon alleen op het bedrijf laten wonen. Wedden dat er dan veel eerder eerder een vrouw over de vloer komt? De ouders en dan met name de moeders, zijn verantwoordelijk dat hun zonen moederskindjes zijn, waar geen jonge vrouw zich aan waagt. Dus boerinnen met een ongetrouwde zoon: verhuizen en hem zijn eigen boontjes late doppen. Wedden dat zijn hormonen dan wel de kans krijgen?

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Albert waar blijf je met je antwoord? Bang? Waarvoor? Dat je weer afga? Of dat de ongehuwde vrouw toch maar eens uit de prehistorie moet komen om te emanciperen om aan de man te komen? Dat de ongehuwde vrouwen nog niet willen is bij je nog niet opgekomen. Blijft een zielig ventje die Albert.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.