Redactieblog

185 x bekeken 5 reacties

Gezinsbedrijf rots in de branding? (3)

Een gezinsbedrijf is als een geit die onder de afrastering door vreet. Op alle mogelijke manieren probeert men wat bij te verdienen buiten het eigen erf.

Natuurlijk niet alle bedrijven. Er zijn er genoeg die thuis de kost prima kunnen verdienen. Vooral door de kosten goed in de hand te houden. Verder niet teveel investeren en veel werk zelf doen. Op het erf staan geen fonkelnieuwe tractoren, maar tweedehands. Hetzelfde geldt voor het machinepark.

De arbeidsinzet is doelmatig. Melken doet men altijd zelf, terwijl er niet vaak vakantie wordt gehouden. Zodra de kinderen oud genoeg zijn, zorgen die er voor dat pa en ma er eens op uit kunnen. Verdiend, want ma is als boerin altijd inzetbaar en vangt de pieken in de arbeid op. Een gouden formule om lang het hoofd boven water te houden.

Dat is de ene groep. Maar er zijn ook gezinsbedrijven die trachten zoveel mogelijk bij te verdienen. De boerin heeft een baantje en ook de boer sprokkelt nog wat inkomen bij elkaar door werk te doen voor derden. Als de zoon in het bedrijf is heeft hij er vaak een betaalde baan naast. Samen zorgen ze voor inkomen van buiten, terwijl het bedrijf ook nog het nodige opbrengt. Vroeger werden dit in Duitsland de Postbodebedrijven genoemd. Het grote voordeel is dat je boer kunt blijven.

Hoe lang? Dat is de vraag. In Duitsland verdwijnen ze in snel tempo. Postbodebedrijven bestaan zolang alle gezinsleden zo'n beetje dag en nacht willen werken. En wie wil dat nog in de toekomst?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  In een recent artikel in de Leeuwarder Courant over de melkveehouderij stond dat slechts 15% van de melkveehouderijen in Friesland een melkquotum hebben van 800.000 liter of meer. En landelijk zal dat niet veel anders zijn. Dus 85% is dan gezinsbedrijf te noemen. En als je dan onze vakpers leest dan lijkt het dat er alleen maar zuivelbeleid wordt gemaakt voor de grote bedrijven, zijnde slechts 15% van het totaal. De overgrote meerderhied van 85% als gezinsbedrijf worden gemakshalve maar terzijde geschoven bij de vakpers zelve en bij de instanties die de informatie voor onze landbouwvakpers leveren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, je bedoelt dezelfde kant op als met ooit onze eigen coöperatieve boerenleenbank? Dan moeten we als eigenaren van FC nu wakker blijven dat we ons geen twee keer stoten. Maar ja, dan zijn we wel geen ezels want die stoten zich maar één keer aan dezelfde (coöperatieve) steen!

 • no-profile-image

  Delfin

  weer zo'n waardeloos stukje losse woorden gebaseerd op gevoelens. Is het komkommertijd of zo. Graag een beetje meer inhoud dan dit gezwets!

 • no-profile-image

  Jan

  Vergaderboer, Last van vooroordelen??? Als een grote boer buitenshuis werkt dan is dat goed voor zijn algemene ontwikkeling, tunnelvisie en kijk op de wereld. Doet een "kleine" boer dat dan is hij een geit die onder de afrastering graast. Vergaderboer steekt zijn minachting voor de "kleine boer" niet onder stoelen af banken. Maar het vervelende is dat hij wel de belangen van de kleine boer moet verdedigen als vergaderboer. De belangen van zijn achterban de "kleine" boeren worden overduidelijk niet door vergaderboer behartigd. Die behartigd alleen maar zijn eigen belangen. Vergaderboer is een verkeerde man op een verkeerde plek. Een zeer kwalijke zaak.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Goede Boer, het is inderdaad zo dat men in Nederland geen boeren meer wenst. Dat geld voor alle sectoren. De verwerkende industrie ziet je liever gaan dan komen zodat men de productie zo snel mogelijk naar het goedkopere buitenland kan verplaatsen. Je kunt je nog jaren verzetten en ploeteren maar tegen multinationals trek je altijd aan het kortste eind. Het gaat met RFC dezelfde kant op als met VION.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.